Izdvojeno Kultura Showbiz

Spahić: Želim biti jedan od aktera promjena s kojima je Evropa suočena

Želio bih da u Evropskom kulturnom forumu budem jedan od aktera promjena s kojima je Evropa suočena i zbog kojih se postavlja pitanje koja je njena budućnost”, kazao je danas za Fenu direktor Međunarodnog centra za mir i Festivala “Sarajevska zimaIbrahim Spahić komentirajući njegov jednoglasni izbor za predsjednika Evropskog kulturnog foruma prije dva dana u Bruxellesu.

On je kazao da je na sjednici Evropskog kulturnog foruma u Bruxellesu razmotren program i aktivnosti ovog tijela, te mogućnost da ono u evropskim regijama i drugim zemaljama organizira aktivnosti kako bi Evropa mogla na pravi način potvrditi da je Evropskom konvencijom o kulturi izraženo stanovište da je kulturna baština zajednička za sve Evropljane.

Važno je formiranje novog, drugačijeg puta i vizije za Evropu, u okviru njenih kulturnih raznolikosti i bogatstava. Želio bih da vidim Evropu u Americi, Africi i Aziji na drugačiji način, Evropu koja će se predstavljati svojim vrijednostima i uvažavati tu različitost koja stiže iz cijele planete, te stvoriti novo socijalno i kulturno okruženje“, kazao je on.

Fena/Informer.ba