Izdvojeno Muzika Showbiz

Španska operska diva Kabalje: Jedva čekam da čujem Harisa Džinovića

Španska operska diva Monserat Kabalje izjavila je, uoči sutrašnjeg koncerta u Beogradskoj areni, da joj veoma drago što je ponovo u Srbiji i da je najljepši dio njenih putovanja upoznavanje novih ljudi, pjesama i zemalja.

Jedna od najvećih operskih pjevačica svih vremena, poznata po tome što u svakom gradu ukazuje čast domaćim umjetnicima da sa njom nastupe, rekla je na konferenciji za novinare da jedva čeka da čuje Snežanu Savičić-Sekulić i Harisa Džinovića, koji će biti njeni specijalni gosti u Areni.

“Čula sam da ova mlada dama pjeva odlično i da je veoma lijepa, a naročito mi je drago što će izvesti mom srcu veoma blisku ariju, koju sam i sama pjevala u njenim godinama”, istakla je Monserat, koja je uvjerena da će je Džinović iznenaditi svojim nastupom, jer je čula da je odličan i veoma poznat pop pjevač.

Na pitanje da li ima neku sugestiju ili savjet za ovo dvoje solista, apsolutna diva sa nadimkom La Superba je istakla da joj upoznavanje različitih ljudi predstavlja veliko zadovoljstvo i da je svako od njih osoben i samim tim ima potpunu slobodu interpretacije.

“Najljepši dio putovanja i obilaska različitih zemalja i kontinenata je upravo upoznavanje ljudi, pjesama, glasova. Divno je komunicirati sa novim ljudima i veoma važno za sopstveno usavršavanje”, rekla je Monserat.

Za svaki nastup dugo se priprema, jer želi da osjeti kompoziciju, ali i duh kompozitora.

“Muzika je kao dijete, da biste ga upoznali morate duže da ga posmatrate i provodite vrijeme sa njim. Zato sa pripremama počinjem mnogo ranije, kako bih se saživjela sa kompozicijama, osjetila duh njenog autora i mogla da prenesem njegovu poruku”, rekla je ona.

Na pitanje o budućnosti opere, Monserata Kabalje je primijetila da svaki muzički žanr traži podršku publike i da zbog toga opstaju samo kvalitetna djela.

“Postoje umjetnici i kompozicije koje decenijama i vjekovima traju, jer publiku ne možete da prevarite, ona nije gluva, i odlično zna šta je kvalitet i to traži“, istakla je španska diva.

Ona je kao primjer navela Verdijevu operu “Otelo”, koju su mnogi izvodili, počev od Enrika Karuza, preko Plasida Dominga, do novih američkih pjevača, ali publika, prema njenim riječima, tačno zna koja izvedba je najbolja i šta očekuje od “Otela”.

Suština muzike je, naglasila je Monserat, da kvalitetne kompozicije opstaju, samo dolaze novi glasovi, a to je slučaj i sa pop i rok muzikom.

Džinović je rekao da je za njega nastup sa Monserat Kabalje velika čast, priznanje i izuzetno značajan događaj u njegovoj muzičkoj karijeri.

On je objasnio da su italijanske kancone njegova stara ljubav, kao i da voli da “pokuša da pjeva sa operskim prizvukom, ali to radi na svoj način”.

Italijanske kompozicije, dodao je, pjeva već 30 godina, ali prvi put će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra.

Monserat Kabalje će u Beogradskoj areni nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, kojim će dirigovati Hose Koljado, a do sada je prodato oko 5.000 ulaznica.

Agencije/Informer.ba