Izdvojeno Muzika Showbiz

“Srebreničanka” – Pjesma za sve one koji su nekoga izgubili

Povodom 16. godišnjice genocida u Srebrenici  i u znak sjećanja na 8.372 žrtve danas je u kinu Kriterion upriličena promocija pjesme i spota “Srebreničanka”.

Tekst za pjesmu napisala  je Amina Šiljak-Jesenković, muzički ga je uobličio i otpjevao Burhan Šaban, prepjev na engleski uradila je Amira Sadiković, na turski Ibrahima Pašalija i autorica teksta.

U snimanju spota i pjesme učestvovali su i Eldin Huseinbegović, Ena Đapo, Almir Nezić, Džana Mirković kao i brojni koji su se odazvali da statiraju u spotu i koji su kao i čitav autorski tim radili volonterski, bez naknade, bez budžeta. Amira Sadiković je govorila o putu pjesme i spota.

Amina Šiljak-Jesenković je neobična naučnica, koja  poznaje pjesničke forme, kojoj se ova pjesma sama ispričala, rekla je Amira Sadiković.

A nakon što je nastala pjesma vidjelo se da je njena  poruka univerzalna, pa je prevedena na engleski, turski.. I snimljen je i spot.

Ovo je, kako je rekla  Amira Sadiković, pjesma za sve majke, sestre, porodice koje su nekog izgubile.

Amina Šiljak-Jesenković rekla je da oni koji su nevini ubijeni nisu mrtvi a da će svaka majka koja je izgubila troje djece ući u dženet /raj.

Pjesma je rađena na volonterskoj osnovi, kao i spot. Amina Šiljak je rekla da nije htjela tražiti sponzore jer tad ova pjesma ne bi bila poklon svima onima koji su nekoga izgubili.

Pjesma je od danas dostupna besplatno svim TV kućama, radio stanicama. Svima koji žele da je distribuiraju.

Burhan Šaban je ovom prilikom simbolično uručio CD sa spotom i pjesmom predstavnicama majki Srebrenice.

Od njih se moglo čuti da je ova pjesma  svojim tekstom  na njih djelovala  i lijepo i tužno, i utješno i bolno, a opet nekako umirujuće.

Ovom prilikom istaknuto je da se može oprostit, ali da se treba boriti protiv zaborava i da se nikad nikome više ne ponovi.

A o samoj pjesmi i spotu svjedoče i reakcije publike u punoj sali. Bez riječi..Tek suze.

 

Fena/Informer.ba