Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Sretan brak je mit?

Svetost braka se oduvijek štitila i poštovala kao najvažnija društvena institucija. Međutim, prema najnovijem istraživanju ova zajednica je precijenjena.

Ideja da brak doprinosi zdravlju i sreći zbog zajedničkog života, u većini slučajeva je mit. To se odnosi i na početni period, takozvani medeni mesec, tvrde naučnici.

Oni ističu i da je novac za vjenčanje bolje potrošiti na bilo šta drugo.

Ranija istraživanja su govorila o povezanosti braka sa zdravljem i srećom, a za bračne parove se tvrdilo da žive duže.

Za potrebe najnovije studije eksperti su koristili podatke iz baze Nacionalnog istraživanja porodica i domaćinstva koji prati razvoj osoba u vezi. Uzorak je obuhvatio 2.737 singl žena i muškaraca od kojih se 896 vjenčalo ili počelo da živi sa partnerom tokom perioda od 6 godina.

Brak je oduvijek bio važna društvena institucija, ali u prethodnih nekoliko godina se bilježi porast zajednice prije ili umjesto braka, kao i vanbračno rođene djece”, rekla je dr Kely Miusik, autor studije.

Ove promjene su pomijerile granice, pa su razlike između braka i zajedničkog života sada neznatne. Zajedniči život čak pruža više samopoštovanja i zadovoljstva svakom partneru pojedinačno.

Nismo pronašli nijedan dokaz koji ide u prilog bračnoj ili vanbračnoj zajednici u odnosu na samački život”, pisalo je u izveštaju., piše B92.

 

Informer.ba