Film Izdvojeno Showbiz

Srpski nacionalisti holivudsku divu optužili da traži ukidanje Republike Srpske

Uoči najavljene premijere filma “U zemlji krvi i meda” u Beogradu, 23. februara, mediji u Srbiji počeli su propagandnu harangu na rediteljku Angelina Jolie, slavnu holivudsku glumicu.

Srbijanski mediji optužuju Đoli, koja je u bezbroj navrata pokazala da je iskreni prijatelj BiH, da traži ukidanje Republike Srpske, čime je, faktički, postavljaju kao metu za verbalne napade nacionalista i srpskih dušebrižnika.

Blaćenje naroda

Tako beogradski “Kurir”, blizak aktuelnim vlastima, u posljednjem broju donosi tekst u kojem ambasadoricu UN-a optužuje da napada Srbe, a njen film karakterizira kao “holivudsko blaćenje” ovog naroda. Činjenicu da je u Bosni ubijeno 300.000 muslimana i silovano 50.000 muslimanki nazivaju “naučnom fantastikom” te “upozoravaju” da će Jolie uskoro zatražiti ukidanje RS.

No, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko, komentirajući ovaj val propagande zvaničnog Beograda, kaže za “Avaz” da se nacionalisti boje filma  s obzirom na sadržaj i moć koji on može imati u promoviranju istine o ratu u BiH.

Također, ona kaže da je jedan od razloga za napade na Angelina Jolie i to što je film dobio podršku u Americi, a bio je promoviran i u samom Vašingtonu.

Beograd je do sada otišao dosta daleko u falsifikovanju i stvaranju jednog narativa rata u Bosni kao oslobodilačkog rata. Film će imati ogromnu prodornost u svijetu. Beograd i srpski nacionalisti imaju milion razloga da se pribojavaju tog filma. Oni odmah impliciraju ukidanje RS, zato što znaju karakter i način stvaranja tog entiteta” – kaže Biserko.

Ona dodaje da su napadi na Đoli podsvjesno reakcija na nešto što se u Srbiji potiskuje te se prema RS ponaša kao prema najnormalnijoj tvorevini koja ni u jednom momentu ne može biti osporena. Problem je, upozorava Biserko, što RS nijednog trenutka ne može biti legitimna u moralnom smislu.

Otac nacije

S druge strane, proslavljeni bh. reditelj Sulejman Kupusović smatra da “histerija i sjevernorejska kič proslava u stilu Kim Jong Ila” 20. godišnjice genocidne tvorevine RS, napadi na Andreja Nikolaidisa, Federalnu televiziju i Angelinu Jolie  govore da je “nebeski narod” u stravičnoj panici.

Evidentno dolazi vrijeme da ona formula da su Srbi sve postigli lažima, propisana od oca nacije, neće više moći nigdje proći, pa čak ni kod nekog šumadijskog čobanina” – upozorava Kupusović.

Đokić: Ukidaju RS preko umjetnosti

Ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS Petar Đokić izjavio je za “Kurir” da Bošnjacima, OHR-u i drugim međunarodnim organizacijama “nije uspjelo da do sada ukinu RS, pa sada pokušavaju to uraditi oprobanim metodama, preko umjetnosti“.

 

Kurir/Informer.ba