Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Šta biste trebali znati o seksu

Kada se radi o seksu i vatrenom valjanju po plahtama, postoji cijeli niz mitova u koje će povjerovati i oni najiskusniji. No mitovi nisu uvijek istiniti, stoga ako ste se ikada zapitali može li se penis slomiti, možete li biti alergični na svoga partnera i je li istinita tvrdnja o povezanosti veličine stopala s veličinom penisa, čitajte dalje.

Premda se o seksu priča više no ikada te se više ne nalazi na listi tabu tema, mitovi koji vladaju o njemu su i više nego brojni, a da bi vruće igrice pod plahtama bile što opuštenije i maštovitije, potrebno se i dobro informirati, piše ivillage.com, te otkriti šta je istina, a što mit.

Mit: Seks može uzrokovati prelom penisa.

Istina: Lomovi penisa su vrlo lako mogući, a još više bolni.

Premda u penisu nema kosti, on se svakako može slomiti. Vrlo snažan seks i nagle promjene poza mogu uzrokovati bolan lom penisa popraćen zvukom pucanja koji će svladati i najjače muškarce. Lom penisa lječiv je jedino operacijom, a da biste ga izbjegli vrlo je važno biti oprezan za vrijeme gužvanja plahti u spavaćoj sobi. Preporučuje se započeti u misionarskom položaju, a zatim pažljivo i oprezno mijenjati poze da bi seks završio užitkom, a ne boli.

Mit: Ako kondom pukne, sigurno ćete osjetiti to.

Istina: Premda bi mnogi vrlo lako povjerovali u taj mit, istina je da je vrlo mala vjerovatnoća da ćete shvatiti da je kondom puknuo sve dok ne bude prekasno.

Postoji mnogo razloga zašto kondomi pucaju, a jedan od najčešćih je nedostatak lubrikanta. Da biste umanjili šanse za pucanje kondoma, preporučuje se korištenje lubrikanata, i to onih na bazi vode. Trebalo bi izbjegavati lubrikante na bazi ulja jer mogu oštetiti kondom. Osim toga, nepravilno držanje kondoma, kao što je naprimjer u novčaniku, te korištenje nakon isteka roka trajanja povećava šanse za pucanje. Stoga čuvajte kondome na hladnom i suhom mjesto, zabavite se lubrikantom na bazi vode i bezbrižno uživajte u vrućim igricama pod plahtama.

Mit: Sifilis je bolest prošlosti.

Istina: Potpuna laž – stopa oboljelih od sifilisa je u stalnom rastu.

‘Sifilis nije najčešća polno prenosiva bolest, a isto tako nije ni bolest prošlosti’, kaže Beth Rackow, doktorica ginekologije na Univerzitetu Yale. Stope oboljelih od sifilisa povećale su se u razdoblju od 2004. do 2008. godine kod osoba u dobi od 15 do 24 godine, a američki Centar za kontrolu bolesti 2006. godine evidentirao je čak 36 hiljada oboljelih od te bolesti. Sifilis se prenosi tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa, u slučaju da se ne liječi može dovesti do oštećenja organa, uključujući mozak, živce, oči, jetra, krvne žile, kosti i zglobove, a može biti i smrtonosan.

Mit: Za vrijeme dojenja možete ostati trudni.

Istina: Premda to nije tako često, trudnoća je moguća za vrijeme dojenja.

Jedna od sto žena može ostati u drugome stanju za vrijeme kontinuiranog dojenja, tvrdi Planned Parenthood. No šta zapravo znači ‘kontinuirano dojenje’? Šest mjeseci nakon rođenja djeteta majčino mlijeko se ne može ni s čime zamijeniti, a dijete treba hraniti svaka četiri sata danju i svakih šest noću. Ženama tokom tog razdoblja izostaje menstruacija jer tijelo stvara hormone koji djeluju protiv ovulacije. Međutim, može se dogoditi da, dvije sedmice prije prve menstruacije, žena ovulira i u slučaju seksa bez zaštite ostane u drugom stanju.

Mit: Žena može biti alergična na spermu svoga partnera.

Istina: Neke žene zaista mogu razviti alergiju na spermu svoga partnera.

Baš kao i kod drugih alergijskih reakcija, alergija na spermu partnera može varirati od običnog osipa pa sve do anafilaktičkog šoka. Ukoliko planirate, unatoč alergiji, provesti duže vrijeme s partnerom, jedino što možete napraviti jest posjetiti ljekara i pokušati s terapijom desenzibilizacijom. No najučinkovitiji tretman protiv alergije na partnerovu spermu je kondom.

Mit: Velike ruke ili stopala ukazuju na veličinu njegovog penisa.

Istina: Veličina stopala i ruku nema apsolutno nikakve veze s veličinom penisa.

To je prava izmišljotina. Naime, muškarac s velikim stopalima vrlo lako može imati mali penis, a situacija može biti obratna. Tako je grupa urologa nakon studije koja je uključivala i mjerenje penisa utvrdila da veličina stopala nema baš nikakve veze s veličinom penisa, piše ivillage.com. Osim toga, upravo su muškarci ti koji se brinu o veličini polnog organa. Žene, kako je pokazalo istraživanje BJU International, objavljeno 2007. godine, više su zainteresirane za izgled, a ne za veličinu penisa.

Mit: Izostanak erekcije znači da ga ne privlačite.

Istina: Razlog izostanka erekcije može biti upravo suprotan – velike su šanse da mu se toliko sviđate da od uzbuđenja ne može ostvariti seksualni čin.

Naravno, postoji mogućnost da mu se ne sviđate, no u većini slučajeva to nije slučaj. Naime, kako kaže psiholog Joel Block, velika je vjerojatnost da mu se toliko sviđate da je potpuno nemoćan i  anksiozan. Psiholog Block tvrdi da je čest razlog izostanka erekcije taj da se jednostavno pretjerano trudi da bi vas impresionirao. Osim toga, česti razlozi nemogućnosti ostvarivanja erekcije su  stres, depresija, prevelika količina alkohola ili pak umor.

 

Tportal/Informer.ba