Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Šta kad nas prijatelj iznevjeri

Ima li što gore nego saznati da nas je bliski prijatelj ili prijateljica iznevjerila, npr. odao/la dobro čuvanu tajnu?

Najradije biste joj/njemu svašta rekli i dođe vam da više nikad ne progovorite s tom osobom! Ipak, polako! Duboko udahnite jer ponekad sve to treba uzeti s velikom rezervom i nikako ne treba žuriti sa zaključcima.

Naravno, takav scenarij nije neuobičajen: prijatelju ili prijateljici povjerili ste nešto i zamolite ih da o tome nikome ne kažu nijednu riječ. Međutim, iz nekoliko izvora saznate da vaša tajna više nije uopšte tajna! Dakako, to vas je toliko povrijedilo da boli jer svi o bruje o vašoj povjerljivoj informaciji, a najgore od svega jest što vas je osoba od povjerenja izigrala.

Šta napraviti u ovakvoj situaciji?
Prije svega, ispitajte jesu li zbilja vaša prijateljica ili prijatelj izbrbljali ono što ste im u povjerenju rekli, odnosno nemojte odmah vjerovati svemu što čujete. Možda ste još nekome to ispričali (a zaboravili ste) i oni su to proširili dalje. Takve stvari se događaju, zato oprezno s iznošenjem optužbi.

Ali u slučaju da su vas zbilja vaš prijatelj ili prijateljica izdali, morat ćete obaviti ozbiljan razgovor. Pitajte je/ga zbog čega je to napravila jer, ukoliko se radi o nečemu što ste joj/mu povjerili, a čime npr. zapravo radite protiv sebe te je riječ o ozbiljnom problemu, dobar prijatelj ili prijateljica osjetit će potrebu da vas zaštiti i da vam pomogne.

Iako boli kad prijatelj ili prijateljica izigraju naše povjerenje, razgovor koji će raščistiti te probleme bit će vrlo koristan i prijateljstvo će se, nakon što prebrodite krizu, održat, piše Tportal.

 

Informer.ba