Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Šta prijeti djeci ako su otac ili majka stariji od 35?

Ukoliko je barem jedan od roditelja stariji od 35 godina, djeca će imati veći rizik dobiti autizam. Rizik je čak za 27 posto veći nego kod mlađih roditelja, pokazala je nova studija koju su proveli danski i britanski naučnici.

Sasvim je svejedno ima li između 35 i 40 godina otac ili majka. Međutim, ukoliko su oba roditelja u kasnim 30-ima, rizik da će dijete dobiti autizam nije ništa veći nego kad je samo jedan roditelj u kasnim 30-ima. U razvijenim zemljama svijeta na 100 djece rodi se jedno autistično. Prije se smatralo da je faktor rizika tek starija dob majke, no novo istraživanje pokazuje da dob oca utječe jednako. Ipak, ukoliko je jedan roditelj mlađi od 35, a drugi stariji od 40, veći rizik predstavlja majka starija od 40 (65 posto veći rizik) nego otac stariji od 40 (44 posto veći rizik).

Uzroci autizma

Autizam se povezuje s prirodnim promjenama koje se javljaju na jajašcima i spermijima kako ljudi stare. Međutim, uzrok poremećaja nije sasvim jasan, pa naučnici ne isključuju ni uticaj infekcija, lijekova i metoda umjetne oplodnje. Naučnici su proučili zdravstvene kartone 1,3 miliona djece rođene u Danskoj u razdoblju od 1980. i 2003. godine, a rezultate su objavili u The Journal Annals of Epidemiologyju. Među svom ovom djecom kod 9.556 došlo je do razvoja autizma. Studiju su vodili profesor Erik Thorlund Parner sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj i profesor Simon Baron-Cohen sa Univerziteta Cambridge.

 

Magazin.hr/Informer.ba