Kultura Showbiz

Sutra počinju “Bašćaršijske noći” Sarajevska filharmonija uz četiri tenora iz Ukrajine

Tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije sutra naveče će u 21 sat, otpočeti šesnaeste Baščaršijske noći, na centralnoj pozornici preko puta Vijećnice. Orkestrom će dirigirati maestro Ivo Lipanović iz Hrvatske, a kao gosti nastupit će kvartet tenora Belcanto iz Ukrajine, koji će zajedno sa Filharmonijom izvesti popularne operne arije, ali i neke od najljepših suvremenih popularnih kompozicija (od “Sole mio” do “Oči čarnaja”).

Uoči današnje prve probe upoznali smo Vasyla Ponaydaia, Romana Trokhymuka, Tarasa Hlova i Romana Antonyuka. Kažu da su stigli veoma kasno u Sarajevo. Uspjelu su “vidjeti samo svjetla grada i zvijezde. I to nam se veoma svidjelo. I mi stižemo iz grada u Ukrajini, koji leži pod Karpatima. S obzirom na to da je i Sarajevo okruženo planinama, mislimo da i vaš grad ima veliku dušu kao i naš ukrajinski“.

Publika će prvi put imati priliku čuti kvartet tenora Belcanto, koji zajedno tvore jednu izvanrednu harmoniju. Njihovi operni glasovi i pjevanje na raznim jezicima – francuskom, španskom, italijanskom, poljskom, engleskom i ukrajinskom, izazivali su oduševljenje publike u Poljskoj i Ukrajini, a nastupali su sa poznatim orkestrima, kao što su Simfonijski orkestri Wrocław, Płock, Toruń, Kamerni orkestar “Leopolis” iz Lviva, Kamerni orkestar “Brevis”, Akademski kamerni orkestar “Virtuozy Lvova”… Od svoga osnutka 2007. godine, kvartet održava koncerte i nastupa u poznatim koncertnim salama širom Evrope i svijeta.

Njihov vokalni stil, emocionalno šarolika i izražajno živa scenska prezentacija i dotjerana izvedba, kao i njihovo držanje na sceni, garancija su za kvalitetnu večer, piše Oslobođenje.

 

Informer.ba