Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Svaki drugi zaposlenik mašta o seksu na poslu

Zagonetni pogled u liftu, slučajni dodir ruku, pogled u kompjuter, obraz uz obraz i tapšanje koje je više od prijateljskog, češće no što to mnogi misle, uvod je u ljubavne veze na poslu. Bile one posve seksualne prirode ili uključivale emocije, ovakve su veze, pokazalo je istraživanje portala Moj posao, češće no što slutimo.

SMS, mail, chat ili poruka koja izaziva rumenilo u obrazima prvi su korak prema vezi koja će prerasti u seks. Prilika čini lopova, pa je u ovakvim situacijama manje važno jesu li “akteri” u vezama ili slobodni strijelci. Iako ovakve situacije vrlo često zabavljaju ostale zaposlenike, gotovo da nema firme u kojoj nema ovakvih priča.

Šefovi su zavodnici? 

Anketa je pokazala da je čak petina zaposlenika u intimnim vezama s nekim iz svog radnog okruženja. Ne mora se – iako nije isključeno – ovakva veza “konzumirati” unutar ureda, što također nije rijetkost, ali funkcionira dulje ili kraće vrijeme.

Zanimljivo je i to da je čak petina onih koji su priznali seksualnu avanturu kao svog partnera navelo nekog od nadređenih, što govori da su moć i pozicija zapravo najsnažniji afrodizijak. Potvrđuje to i psiholog i psihoterapeut dr. Ljubica Uvodić-Vranić.

Muškarci streme k vodećim funkcijama jer je to njihov alat da budu zavodljiviji i uspješniji. Šefovska mjesta dižu im ego” – kaže ona.

Naoko zaštitnička uloga prema mlađim kolegicama vrlo je rijetko posve iskrena, a nakon što se jednom prijeđe granica intimnosti, teško je ponovno uspostaviti autoritet i hijerarhiju koja je vladala prije “druženja” na jastucima” objašnjava psiholog. Vrlo su česte veze između starijih šefova i mlađih kolegica, a zasnivaju se na zaštitničkom odnosu. Statistike govore i to da je tek svaka deseta veza s posla završila brakom, a svaka treća veza i nakon prekida završava dobrim odnosima, recimo čak i prijateljskim. Doduše, uvijek su takva “prijateljstva” prilika da se bivši ljubavnici podupiru u poslu.

Zanimljivo je i drugo istraživanje prema kojem  svaki drugi zaposlenik mašta o seksu s kolegicom ili kolegom.

Da unutar ureda ima i nešto više od seksa i strogo profesionalnih odnosa s kolegama, koje održava čak 17 posto ispitanika iz ankete držeći se devize “služba je služba, a družba družba”, pokazuje podatak da je više od polovice ispitanih – čak 53 posto – s kolegama na poslu njeguje prijateljske odnose. Važno im je, kažu, raditi u prijateljskom okruženju jer se tada posao obavlja kvalitetnije. Ali, istodobno se s tim prijateljima ne druže u domu.

Štoviše, smatraju da bi eventualni konflikti izvan poslovnog okruženja mogli negativno utjecati na posao koji ih je i povezao.

Dr. Ljubica Uvodić- Vranić objašnjava da je razlog ovakvim kontaktima prvenstveno činjenica da na poslu – zbog promjene ritma življenja – “provodimo znatno više vremena nego u svom domu i s obitelji. – Kolege počinju biti puno više od znanaca, što je prilika da ih gledamo drugim očima. Ako se to poklopi s problemima kod kuće, prilika je za flert, pa i više od toga, na pomolu. Menadžerima na treninzima često ponavljam: Posao je dobar odnos, a sve je ostalo popriličan rizik” – kaže psiholog. Prenosi 24 sata.

 

Informer.ba