Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Sve opasnosti korištenja usluga salona ljepote

VAŠKE SA PRLJAVIH ČETKI ZA KOSU

Čak i u najskupljim salonima, sasvim je uobičajeno da frizer koristi isti češalj i četke po cjeli dan, bez čišćenja ili sterilizacije poslije svakog klijenta. Možda mislite da, kada oni operu nekom kosu, to nije ni važno – ali još postoji mogućnost prenošenja gnjida sa jedne osobe na drugu. I, dok je rizik veoma minimalan, jedan od insajdera iz branše kaže: “Da li zaista želite da trljate tjeme sa gomilom ljudi koje ne znte?” Dobar frizer bi trebalo da bude savršeno srećan ako klijent ponese sa sobom svoje četke ili češalj.

HEPATITIS C IZ AKVARIJUMA

Prošlog mjeseca Britanska agencija za zaštitu zdravlja upozorila je da je moderan riblji pedikir, gdje male garra rufa ribe grickaju otvrdlu kožu na nogama, može da proširi potencijalno smrtonosne bolesti. Ukoliko je klijent već ima zarazu koja se prenosi krvlju, kao što su HIV ili hepatitis, on krvari u akvarijum, pa postoji (iako veoma mala) šansa da se virus prenese na drugog klijenta ili preko ribe ili preko kontaminiranog rezervoara za vodu. Da biste smanjili rizik, ako imate ranice, psorijazu ili dijabetes, ne približavajte noge ribicama.

OPEKOTINE OD VOSKA

Topli vosak ima potencijal da bude ozbiljno opasan ako se sa njima pravilno ne rukuje. Opekotine mogu da budu takve da potpuno promjene pigmentaciju kože na mjestima na koja je nanesen.

MRSA OD DEPILACIJE BIKINI ZONE

Nisu samo opekotine ono o čemu morate da brinete: depilacija bikini zone voskom može da izazove urastanje dlaka i folikulitis (infekciju folikula dlake). Ako se ne radi pravilno, depilacija može da ukloni najviše slojeve kože, zbog čega postaje podložna infekcijama kao što su MRSA bakterije. Ovo je posebno problematično u salonima koji stalno koriste istu lopaticu u istom loncu voska, pa mogu da prenesu infekcije sa kože jednog klijenta na drugog.

MOŽDANI UDAR OD LAVABOA

Da li vam je nekada bio ukočen vrat poslije posjete frizeru? Vi ste sretnici. Istraživanja pokazuju da je najgore mjesto u kom morate da držite vrat dok vas šamponiraju ugao lavaboa koji, u nekim slučajevima, može izazvati moždani udar. Ovo stanje javlja se kada su arterije u vratu sužene, pa se zavaljivanjem glave presjeca dovod krvi u mozak. Rezultat može biti vrtoglavica, utrnulost lica, pa čak i ugrušak krvi u mozgu. To je veoma rijetko, ali oni koji imaju artritis u vratu ili smanjenu elastičnost arterija, mogu biti posebno osjetljivi. Ako ste zabrinuti da možete biti u opasnosti, izbjegavajte da pretjerano povijate vrat i koristite peškir kao podlogu, ili tražite da vam kosu operu dok stojite nagnuti preko lavaboa umjesto zavaljeni unazad.

INFEKCIJE OD SJEČENJA ZANOKTICA

Zbog sjeckanja neravnih zanoktica prsti izgledaju bolje, ali zanoktice djeluju kao zaštita oko noktiju i, ako je oštećena, bakterije mogu da izazovu infekcije, što znači upaljena koža i nadutost. Ovaj problem je pogoršan ako radnice u salonu ne sterilišu alat poslije svakog klijenta, jer ne samo da mogu da oštete zanokticu, već odmah i unesu bakterije u ranu.

INFEKCIJE ZBOG KADICE ZA NAMAKANJE NOGU

Toplo, vlažno okruženje je savršeno plodno tlo za bakterije – čak i ako se kadice koje se često koriste u pedikir salonima ispiraju izbjeljivačem poslije svakog klijenta jer – koliko često su čiste cijevi i filteri?

U slučaju jednog salona iz Kalifornije, ne dovoljno često. Više od 110 klijenata zaradilo je 2000. godine infekciju kože koja je počela kao crvene mrlje i pretvorila se u plikove. Ukoliko želite da koristite ovu uslugu u salonu, nemojte da se depilirate ili brijete noge 24 sata prije tretmana, da biste smanjili rizik od infekcije.

HEPATITIS C OD MAKAZA

Kada instrumenti nisu sterilisani kako treba, postoji rizik širenja krvnih infekcija.
Hepatitis C je robustan virus koji može da živi van tijela dosta dugo i ne mora da se manifestuje kroz bilo kakve simptome dok ne bude kasno. On može da “živi” u tijelu decenijama, povećavajući rizik od ciroze i karcinoma jetre. Veoma je zarazan, a rijetko ko se rutinski testira na ovu bolest.

RAK KOŽE OD LAMPE ZA MANIKIR

Malo je onih koji bi pomislili da minijaturne UV lampe koje se koriste da stvrdnu lažne nokte mogu da povećaju rizik od starenja i nastanka raka kože. Iako je UV doza mala, dermatolozi sugerišu da pustite da vam se nokti suše prirodno.

 

Smedia/Informer.ba