Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Sve ste vidjeli, ali ovu lutku bolje da niste

Djevojčice (i dječaci) se sad mogu igrati VBAC lutkicom. Skraćenica VBAC odnosi se na vaginalno rađanje nakon carskog reza. To je, dakako, važna tema o kojoj želimo poučiti malu djecu. Ili?

Slatka pletena lutkica ima ‘ožiljak’ od carskog reza na trbuhu i malo novorođenče (zajedno s pupčanom vrpcom i placentom) koje može roditi kroz vaginalni otvor.

Lutke su rukotvorine kompanije MamaMor i služe kao ‘edukacijsko sredstvo koje demonstrira normalan, prirodan porod, dojenje i zbližavanje majke i djeteta’, piše na web stranici kanadske kompanije.

Zbližavanju i dojenju još je nekako razumljivo poučavati djecu, mada je nejasno zašto je posebna posebno izrađena lutka. Za malu djecu je možda dobro da postanu svjesna ovog pozitivnog ponašanja, no zašto bi trebala razmišljati o planiranju konkretnog poroda?

Šta nas čeka u budućnosti? Anatomski ispravna Barbie i Ken s testom za trudnoću? Kućica-porodilište? Nakon što lutke rode u kadi, djeca će moći prerezati pupčanu vrpcu ili možda dati epiduralnu anesteziju?

 

Magazin.hr/Informer.ba