Film Showbiz Udarno

Svečano otvoren 17. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom otvaranja u petak uveče u Narodnom pozorištu počeo je 17. Sarajevo Film Festival. Devetodnevna smotra filma u Sarajevu u narednim danima publici će donijeti 220 filmova iz 44 zemlje svijeta, s akcentom na region čiji se autori bore za Srce Sarajeva u tri selekcije: igrani, dokumantrani i kratki film.

Svečanom otvorenju festivala prethodilo je već tradicionalno okupljanje na centralnom mjestu Festivala – Festivalskom trgu gdje su uz piće dobrodošlice svim gostima, publici i umejtnicima dobrodošlicu na 17. Sarajevo Film Festival poželjeli Mirsad Purivatra, direktor SFF-a i Davor Daraboš zamjenik predsjednika Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja 17. Sarajevo Film Festivala.

Domaćin svečane ceremonije otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala bio je mladi bh. glumac Boris Ler.
Na ceremoniji otvaranja dodjeljena su i počasna Srca Sarajeva. Ove godine specijalno priznanje za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala, te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi  dodijeljeno je Emilu Tedeschiju, većinskim vlasniku i predsjedniku uprave Atlantic Grupe koja pruža kontinuiranu podršku projektu Sarajevo grad filma, i reditelju Jafaru Panahiju.

Dugoročno ulaganje u nove nade regionalne kinematografije jedna je od misija Sarajevo Film Festivala.  Emil Tedeschi prepoznao je tu viziju i svojim primjerom pokazao kako društveno odgovorna kompanija može ulagati u budućnost regionalne kinematografije.

Zahvaljujući dugoročnoj podršci Atlantic Grupe mladi filmski stvaraoci u protekle četiri godine dobili su priliku da snime svoje prve kratke igrane filmove u okviru projekta Sarajevo grad filma Prvi Sarajevo Film Festival otvoren je iranskim filmom BIJELI BALON. To je bio prvijenac reditelja Jafara Panahija koji je od tada pa do danas postao jedan od najznačajnijih reditelja i predstavnika Iranskog Novog Vala.

Prošle godine Jafar Panahi je uhapšen zbog svog umjetničkog djelovanja, a u decembru je osuđen na šest godina zatvora te na 20 godina zabrane snimanja flima, pisanja scenarija ili bilo kojeg drugog umjetničkog rada. Cijela filmska javnost je oštro osudila ovaj čin, a Sarajevo Film Festival u znak podrške odlučio je Srce Sarajeva dodijeliti reditelju Panahiju koji je prije deset godina bio naš gost.

Direkcija SFF-a obavjestila je reditelja Panahija o nagradi, a na ceremoniji otvaranja pročitano je i njegovo pismo zahvale SFF-u na dodjeljenom priznanju:„Prije 10 godina imao sam tu čast da budem gost na vašem festivalu. Posljednjih 6 mjeseci iščekujem konačnu presudu, a ovaj status je gori nego biti u samom zatvoru. Kada je filmskom umjetniku onemogućeno da se bavi filmom, život pod bilo kojim okolnostima jednak je zatvoru. Moja nada je da ću ponovo doći na vaš festival, predstaviti svoj novi film i lično se zahvaliti svim bosanskohercegovačkim rediteljima i filmskim profesionalcima koji nisu oklijevali da mi pruže svoju potporu u posljednjih 16 mjeseci”, poručio je reditelj Panahi.

17. Sarajevo Film Festival otvoren je projekcijom filma LA HAVRE, Akija Kaurismakija u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu !Hej.

 

SFF/Informer.ba