Izdvojeno Lifestyle Showbiz Udarno

Tajne skladnih i sretnih porodica kriju se u malim ritualima poput igre, zajedničkim ručkovima i pričama

Mali rituali: Djeca vole stabilnost i uživaju u veselim zajedničkim trenucima koji se redovito ponavljaju, a plaši ih osjećaj da se mama i tata ne vole zbog svađa.

Iako riječi “porodična tradicija” zvuče pomalo staromodno, djeci je potrebno baš to, tvrde psiholozi. To ne mora biti nekakav svečani običaj, nego zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jedanput sedmično ili svake godine.

Veliku važnost tako imaju zajednički obroci – istraživanja pokazuju da su porodice koje jedu zajedno mnogo povezanije i bliskije.

Djeca koja odrastaju uz zajedničke ručkove rjeđe imaju problema s prekomjernom težinom, a kao tinejdžeri su manje skloni rizičnim ponašanjima.

Ne uspijevate li zbog obaveza uskladiti sve obroke, pokušajte doručkovati ili večerati zajedno, barem vikendom. Mali porodični rituali koji vesele djecu mogu uključivati naručivanje pizze jedanput sedmično, zajedničko pečenje kolača, mjesečne izlete u prirodu, pa čak i porodičnu pjesmicu.

Ključ je u stabilnosti koja je djeci potrebna da bi se osjećala sigurnom i zaštićenom. Naravno, malo fleksibilnosti sebi možete dopustiti – ako je vaša omiljena slastičarna zatvorena, možete posjetiti neku drugu. Važno je samo da svi uživate i dobro se zabavljate.

Što više zagrljaja

Svatko tko je ikad bio na masaži zna koliko je dodir ugodan. Dodirom se prenosi povezanost – čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima vrijednost.
Ne opterećujte djecu
Mnoga djeca danas imaju pet ili više vanškolskih aktivnosti, no to stvara stresnu atmosferu. Dovoljne su jedna, dvije da ostave vremena za igru.

Bez bračnih svađa

Iako su svađe katkad neizbježne, nikad se ne svađajte s djecom. Ako vas dijete vidi u svađi, izvinite mu se i recite da je sad sve u redu.

Zajedniče priče

Kad se djeca vrate iz škole, pitajte ih kako su proveli dan. Pritom nemojte gledati u TV ili raditi nešto drugo – posvetite im punu pozornost.

Mama i tata se vole

Mnogi roditelji stavljaju djecu na prvo mjesto, a zanemaruju svoj brak. To je pogrešno – djeci treba pružiti primjer kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno

Zajednička igra stvara snažne obiteljske veze i tople uspomene – to može biti slaganje puzzli, vožnja rolama, igre na ploči… sve što vas veseli.

U ovoj kući se ne viče

Djeci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte s djecom, možete postaviti stroga pravila, pa čak i kazne ako su potrebne, no ne gubite kontrolu.

Smijeh je lijek

Ne morate znati napamet gomilu viceva – humor služi stvaranju pozitivne atmosfere. I proliveni sok može biti razlog za smijeh.

Informer.ba