Film Showbiz

Tolkienovi nasljednici tužili producente filmova “Gospodar prstenova” i “Hobit”

Porodica poznatog britanskog pisca J.R.R. Tolkiena tužila je producente filmova “Gospodar Prstenova” i “The Hobit”. Parnica je pokrenuta zbog činjenice da producenti filmova Tolkienova djela koriste u komercijalne svrhe.

Porodica Tolkien navodi kako firma Warner Bros ime poznatog pisca i njegove fantastične likove koristi na internetu ,između ostalog, u kockarskim igricama. Tolkienovi od Warner Brosa traže odštetu u iznosu od 80 miliona dolara.

Advokati porodice Tolkien još uvijek nisu dali nikakve podatke o ishodu pregovora sa Warner Brosom. Izjavili su također da će internet prodaja proizvoda vezanih za Tolkiena i njegove fantastične likove porasti nakon što narednog mjeseca počne prikazivanje filma “The Hobit”.

Režiser Peter Jackson režirao je prvi film iz trilogije “The Hobit” čija premijera će biti slijedeće sedmice u novozelandskoj prijestolnici Wellingtonu. Prvi dio trilogije “The Hobit: An Unexpected Journey na svjetska kino platna bit će pušten 14. decembra.

Premijera drugog filma iz trilogije, “The Hobit: The Desolation of Smaug” , održat će se 2013. godine, a “There and Back Again” na kino platnima će se pojaviti 2014. godine.

AA/Informer.ba