Muzika Showbiz

Top 15: Najveći rokenrol buntovnici

Drugu polovinu XX i početak XXI vijeka, istorija muzike pamtiće po srednjem prstu koji su rok muzičari upirali ka svemu lažnom i licemjernom, pozivajući masu na pobunu protiv nepravde. Najveći među njima bio je neponovljivi Čovjek u crnom.

Njegov prvi bend, još dok je u službi vazduhoplovnih snaga boravio u Njemačkoj, zvao se „Barbarians“ (Varvari), čuveni su njegovi koncerti koje je držao zatvorenicima ne bi li pokazao da su i oni samo ljudi koji su napravili greške, a fotografija na kojoj, umjesto da pozira, pokazuje srednji prst fotografu Džimu Maršalu, obišla je svijet u kratkom roku, piše časopis „Rolling Stones“ koji je nedavno objavio listu najvećih rokenrol buntovnika sa Džonijem Kešom na prvom mjestu.

Više od bilo kog kantri muzičara, više od bilo kog rokera, Keš je znao protiv čega se vredi boriti, a njegovo izražavanje na svaki mogući način inspirisalo je generacije mladih buntovnika. U crnom odijelu. Sa stavom.

Kada su pozvani da prisustvuju svečanosti povodom uključenja njihovog benda u Rokenrol kuću slavnih, članovi sastava Sex Pistols poslali su pismo u kojem je stajalo: „Nećemo doći. Mi nismo vaši majmuni“. Jedan od simbola anarhije ne samo u Velikoj Britaniji već u cijelom svijetu, bend Sex Pistols godinama je potvrđivao svoj „antiestablišment“ stav kroz albume kao što su „Anarchy in the U.K.“ i „God Save the Queen“. Kakav je to samo šok bio kada je Džoni Roten za kraljicu Elizabetu rekao da „nije ljudsko biće“. Dovoljno za vicešampionsko mjesto.

Treću poziciju zauzeo je još jedan bend sa rokenrol Parnasa, sastav The Clash, koji je neposredno bio inspirisan onim što su radili Pistolsi. Svojim prvim singlom „White Riot“, koji je često bio pogrešno interpretiran, Džo Stramer je pozivao na pobunu protiv vladajuće klase. Albumom „London Calling“ i trostrukim izdanjem „Sandinista!“ zauvijek su se upisali u bibliju vječitih buntovnika.

Lista petnaest najvećih rokenrol buntovnika izgleda ovako:

Johnny Cash
Sex Pistols
The Clash
Steve Earle
Marilyn Manson
Public Enemy
Jerry Lee Lewis
Victor Jara
Kurt Cobain
Sinead O’Connor
Peter Tosh
MC5
Elvis Costello
Fela Kuti
Plastic People of the Universe