Kultura Showbiz

Tradicionalnim Bečkim koncertom obilježen početak Baščaršijskih noći

Sarajevska filharmonija sinoć je tradicionalnim Bečkim koncertom obilježila je početak još jednog velikog festivala Baščaršijske noći u Sarajevu.

U izvedbi su im se pridružili članovi ukrajinskog kvarteta tenora “Bel’canto”, a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske.

Čast da svečano otvori festival pripala je premijeru Vlade Kantona Sarajevo Fikretu Musiću, koji je istakao kako “grad Sarajevo uprkos ožiljcima nedavne prošlosti uživa u muzici, pjeva i stvara.”

Uz poruku da srce Evrope kuca u srcu Sarajeva, poželio je dobrodošlicu okupljenima, koji su potom uživali u operskim arijama.

Na ovogodišnjim Baščaršijskim noćima, od 1. do 31. jula, očekuje se učešće više od 1.000 izvođača iz različitih sfera umjetnosti.

U Brusa bezistanu u Sarajevu u okviru festivala “Baščarijske noći” u nedelju, 3. jula  bit će održana manifestacija “Večer mode, sevdaha i tradicionalnih zanata”

Večer će započeti tradicionalnom bosanskom pjesmom sevdalinkom, koju će zvanicama interpretirati Raffid Subašić i “Baščarši bend” iz Sarajeva.

U saradnji sa Udruženjem “Global Group” publika će na početku ove večeri imati priliku da se upozna s  projektom “Kuća zanata” koji treba da zaživi u skorijoj budućnosti, te pogleda izložbu bh. zanatlija, koji izrađuju nakit, stolnjake, obuću, posuđe…,
saopćeno  je iz direkcije Festivala.

Večer će biti nastavljena modnim perfomansima i prezentacijama najnovijih kolekcija odjeće modnih brendova ali i bh. dizajnerskih rješenja…

Potom slijedi samostalna modna revija bh. dizajnerice Albine Yigit Dželalagić iz Tešnja, koja već godinama živi i stvara svoje kreacije na relaciji Istanbul – Sarajevo.

Neobičnu modnu priču spremio je i Senad Bešlagić, čelnik Sendy brenda iz Tešnja koji će predstaviti kolekciju džinsa koju čine i “recesijske hlače od 10 KM”, izrađene za one koji žele pratiti trendove, a u škripcu su sa novcem, ali isto tako zvanice će imati priliku pogledati i kako izgleda tradicionalna nošnja izrađena od džinsa izrađena specijalno za “Večer mode, sevdaha i tradicionalnih zanata”.

Sarajevski dizajnerski duo Ramona & Cekeruša predstavit će publici svoju najnoviju kolekciju ručno izrađenih torbi, a za kraj večeri planirana je služenje bosanske kafe “sikteruše”, koju će ispred tima “Dino kafa” zvanicama služiti djevojke odjevene u tradicionalnu bosansku nošnju.

 

Fena/Informer.ba