Izdvojeno Muzika Showbiz

Tri godine od smrti Dine Dvornika: Kralj fanka živio burno, otišao tiho

Uvijek dobro raspoložen i uvijek bez dlake na jeziku, Dino je bez imalo truda mogao zabaviti i one koji nisu uživali u njegovoj muzici

U srijedu, 7. septembra, prije tri godine umro je hrvatski kralj fanka, splitski muzičar Dino Dvornik, sin poznatog glumca Borisa Dvornika. Iako je živio burno, stalno jureći životnim stazama u petoj brzini, umro je tiho, u snu, u svom stanu u Zagrebu u 45. godini. Iako je obdukcija pokazala da je Dinino zdravstveno stanje bilo dobro, toksikološki nalaz pokazao je da se predozirao koktelom tableta za smirenje i antidepresiva, što je uzrokovalo smrt.

Plač i smijeh

Dino je iza sebe ostavio suprugu Danielu, kćerku Ellu, brojne fanove i nasljednike, sedam studijskih albuma i veliki broj hitova. Neki od njih su: “Jače, manijače“, “Ljubav se zove imenom tvojim“, “Zašto praviš slona od mene“, “Ti si mi u mislima“, “Ja bih preživio“, “Afrika” te posljednji hit “Hipnotiziran“.

Sama njegova sahrana, kako i priliči kralju fanka, bila je drugačija. Bio je to dan kad su njegovi prijatelji, saradnici i fanovi slavili njegov veseli život tako što su od glave do pete bili obučeni u šareno. Puštala se njegova muzika te muzika koju je i sam volio, a okupljeni, njih nekoliko stotina, u isto su vrijeme plakali i smijali se.

Muzička pauza

Bez obzira kakvo mišljenje neki imali o Dini, njegovoj muzici i životu općenito, niko ne može poreći da je bio jedna od najzabavnijih osoba na domaćoj muzičkoj sceni. Uvijek dobro raspoložen i uvijek bez dlake na jeziku, Dino je bez imalo truda mogao zabaviti i one koji nisu uživali u njegovoj muzici.

Dino prije smrti, nažalost, nije uspio izdati album “Pandorina kutija”, koji mu je nakon dugih šest godina muzičke pauze trebao omogućiti grandiozni povratak na muzičku scenu.

Njegove se pjesme još puštaju u klubovima ili na radijskim stanicama, što ide u prilog mišljenju da je od početka karijere do same smrti bio ispred vremena.

Spoj šarma i ritma

Dino Dvornik rođen je 20. avgusta 1964. u Splitu. Već 70-tih godina Dino je sa svojim bratom Deanom glumio u nekoliko televizijskih filmova i serija, od kojih je ipak najpoznatija “Naše malo misto“, koja je proslavila njihovog oca Borisa, koji je preminuo u aprilu 2008. od moždanog udara. Odmalena je pokazivao interes za muziku. Debitirao je na Zagreb Festu 1988. pjesmom “Tebi pripadam”, koja mu je osigurala nagradu za najboljeg debitanta. Svoju popularnost gradio je na kombinaciji duhovitih pjesama i energičnih nastupa.

Ulica na otoku Braču

U avgustu 1989. Dino se oženio Danielom Kuljiš, s kojom je dobio kćerku Ellu. Narednih godina bio je na udaru medija zbog svoje ovisnosti o raznim drogama, što je na kraju i sam priznao. Godine 2006. Dino i njegova porodica postali su zvijezde šoua realnosti “Dvornikovi“, koja je rađena po uzoru na kultni britanski šou realnosti “The Osbournes“. Dvojica poznatih splitskih umjetnika, otac i sin Boris i Dino Dvornik dobila su ulicu na otoku Braču, i to u Sutivanu.

 

Avaz/informer.ba