Film Showbiz

Turske TV serije nemoralne, ali ih svi gledaju

Turske televizijske serije u kojima se prikazuju obnažene ljepotice u nedozvoljenim scenama su nemoralne, ali i pored toga svi ih rado gledaju.

“Turske serije su đavo, ali ih je nemoguće zaobići. Mi ih kritikujemo, ali ih gledamo sa velikim interesovanjem”, izjavio je tuniski profesor Moncef Ajari na Tursko-arapskom forumu, koji je održan u Istanbulu.

U poznatoj TV seriji “Gumuš” mogu da se vide provokativne scene i odnosi izvan braka, kakvi postoje i u arapskom svijetu, ali o tome se javno ne govori, rečeno je na forumu u čijem radu je učestvovalo 200 novinara, režisera i drugih medijskihg radnika iz dvadesetak zemalja iz tog djela svijeta.

“To je kod nas još uvijek tabu tema”, objašnjava Daniel Abdulfetah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Turske TV serije su bez dozvole ušle u domove mnogih Arapa i postale naš stalni gost“, kaže Hamid al Tuki, medijski radnik iz Omana. “Vi ne možete nikoga da vidite na ulici kada se prikazuje turska serija ‘Gumuš’, koja se u arapskom svijetu prikazuje pod naslovom ‘Nur’.”

Turske TV serije su u početku bile na udaru islamskih konzervativaca i u samoj Turskoj zbog razgolićenih ljepotica i slobodne ljubavi izvan bračne zajednice, što, kako se tvrdi, ugrožava porodične vrijednosti.

Vremenom se to pretvorilo u unosan biznis u kome se obrću milioni dolara, pošto su u posljednjih pet godina televizijske “sapunice” osvojile gledaoce u arapskom svijetu i na Balkanu.

 

Agencije/Informer.ba