Film Izdvojeno Showbiz

Tursko-bosanski film “Bilo jednom u Anadoliji” dobitnik Grand Prix-a

Zlatna palma 64. filmskog festivala u Cannesu dodijeljena je u nedjelju navečer filmu američkog redatelja Terrencea Malicka “The Tree od Life” (Drvo života).

Nagradu je u ime redatelja koji izbjegava kamere primio Bill Pohlad, jedan od producenata filma o američkoj obitelji ’50-ih godina u kojem glume Brad Pitt, Sean Penn i Jessica Chastain.

“Teško je stati na mjesto diva”, objasnio je producent i dodao kako je tokom dana razgovarao s izrazito sramežljivim i povučenim filmašem koji je očito “ushićen”.

Grand Prix kanskog festivala podijelili su filmovi “Once upon in Anatolia” turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana i “Le Gamin au velo” (Dječak na biciklu) Belgijanaca Jean-Pierrea i Luca Dardennea.

U filmu ”Bilo jednom u Anadoliji” se kao producent zajedno sa Turskom pojavljuje i naša zemlja. Naime, bh. koproducent je kompanija “2006″ iz Sarajeva, a producent Mirsad Purivatra.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je američka glumica Kirsten Dunst za ulogu depresivne žene u filmu o kraju svijeta “Melancholia” kontroverznoga redatelja Larsa Von Triera.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Francuz Jean Dujardin, koji u filmu “The Artist” Michela Hazanaviciusa glumi zvijezdu nijemoga filma.

Nagradu za režiju dobio je danski redatelj Nicolas Winding Refn za film “Drive”, dok je nagradu za najbolji scenarij dobio Izraelac Joseph Cedar za “Footnote”. Nagradu žirija dobio je film “Polisse” Francuskinje Maiwenn.

Zlatnu kameru, koja se dodjeljuje za najbolji prvi film dobio je Argentinac Pablo Giorgelli za film “Las acacias”.

Zlatnu palmu za kratkometražni film dobila je Ukrajinka Maryna Vroda za film “Cross Country”, prenosi Hina.

 

Informer.ba