Izdvojeno Kultura Showbiz

U Puli izložba o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u ljeto 1995.

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredio je u Puli veliku međunarodnu izložbu posvećenu srpskom genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u ljeto 1995.

Suorganizator izložbe je Matica Hrvatska.

Na izložbi Arhiva Federacije su se okupili i aktivno sudjelovali u radu saborski zastupnik Nedžad Hodžić, kao i zamjenik muftije za Hrvatsku Aziz ef. Hasanović i monsinjor Ivan Milovan, porečko-pulski biskup, koji su izrekli i molitve.

Prigodnim riječima skupu se obratio i gradonačelnik Pule Boris Miletić rekavši da se zločin ne može zaboraviti, ali da je ljudska veličina u praštanju.

Velikom broju prisutnih obratio se direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković koji je govoreći o prilikama u Bosni i Hercegovini kazao.

Vi vidite da smo mi u BiH ponovno izloženi napadima iz Republike Srpske, koji sada drugim metodama pokušavaju uraditi ono što nije pošlo za rukom Karadžiću i Mladiću. 

Oni danas ‘tumače’ kako je Bosna i Hercegovina prosti zbir Federacije BiH i Republike Srpske, da je ona nastala udruživanjem entiteta, pri čemu je zanemarena činjenica da je Republika Srpska nastala u ratu, na krvi, teroru i genocidu i da je međunarodna zajednica nametnula dejtonski sporazum kako bi spriječila dalja krvarenja. 

Mi znamo da u Republici Srpskoj čine sve da pokažu svijetu kako je BiH – država invalid, nemoćna da bilo šta uradi. Srpski separatisti žele umoriti svijet Bosnom. Nama je poznato da oni samo čekaju povoljnu priliku da izvrše secesiju, a da bi se to dogodilo potrebno je da međunarodna zajednica napusti BiH, na čemu oni insistiraju. 

Za sve to, obezbijedili su i političku podršku jedne veće i jedne manje hrvatske stranke koje imaju čak i isto ime. Govore da djeluju uime trećeg naroda a rade, zapravo, za treći entitet. Ali mi u BiH znamo da ima hrvatskih stranaka koji participiraju u Vladi Federacije BiH i rade punim kapacitetom da sačuvaju državu BiH. 

To nas ohrabruje jer smo uvijek vjerovali da hrvatski narod koliko god voli Republiku Hrvatsku toliko je u svom dobrom dijelu za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. 

Poruka je svima koji se nadaju nestanku BiH da, ipak, samo sanjaju, jer BiH je preživjela Otomansko carstvo i Austrougarsku monarhiju i ona se ne može uništiti“- rekao je direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković u Puli prilikom otvaranja izložbe o srebreničkom genocidu.

Izložbu „Srebrenički memento“ je otvorila Emina Kaltak, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Puli.

 

Fena/Informer.ba