Film Izdvojeno Showbiz Video

”U zemlji krvi i meda” dobio nagradu američkih producenata: Već se govori o nominaciji za Oscara

Udruženje američkih producenata (PGA) dodjelilo je filmu Anđeline Džoli (Angelina Jolie) ”U zemlji krvi i meda” nagradu “Stanley Kramer” namjenjenu filmovima koji se bave društvenim pitanjima, prenijele su danas agencije.

Udruženje je saopštilo da će holivudskoj glumici nagrada biti dodjeljena 2012.

Nagrada “Stanley Kramerr” ustanovljena je 2002. u znak sjećanja na holivudskog reditelja, a dodeljuje se filmovima koji se bave provokativnim društvenim pitanjima.

”’U zemlji krvi i meda’ je izvanredan film koji prikazuje složenu ljubavnu priču tokom strahota rata u Bosni, kojim su posebno bile pogođene žene”, rekli su direktori PGA Havk Koč (Hawk Koch) i Mark Gordon.

Film govori o ljubavi između Srbina i Bošnjakinje prije rata u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Oni se u ratu sreću pod drugim okolnostima kada je on oficir, a ona njegov zatočenik.

Anđelina Džoli i njeni koproducenti naveli su u svom saopštenju da su počastvovani ovom nagradom, čiji su neki od prethodnih dobitnika – film Terija Džodža (Terry George) ”Hotel Ruanda” i Al Gorov (Gore) dokumentarni film o globalnom zagrevanju ”Neprijatna istina”.

Kramer, koji je preminuo 2001. godine bio je reditelj filmskih klasika, a jedan od njegovih poznatijih filmova je ”Pogodi ko dolazi na večeru”.

Film ”U zemlji krvi i meda” počeće da se prikazuje u bioskopima širom SAD 23. decembra, a mediji već spekulišu da bi mogao da bude i među nominovanima za Oskara.

 

Tanjug/Informer.ba