Kultura Showbiz Udarno

Umjetnička galerija BiH zatvara vrata za svoje posjetioce!

Uposlenici Umjetničke galerije BiH u Sarajevu zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi ova ustanova od 1. septembra odlučili su zatvoriti vrata za sve posjetioce. Ivana Udovičić kustosica galerije koja spada u jednu od sedam najznačajnijih institucija naše zemlje, potvrdila nam je ovu informaciju.

˝Vijest je upravo potekla od nas. Mi više ne možemo da se nosimo sa svim problemima koji su nas sustizali, tako da smo odlučili zatvoriti vrata galerije, i posjetioci više neće moći posjećivati izložbe. Mi ćemo 1. septembra na press konferenciji ispričati petnaestogodišnju priču o cjelokupnoj situaciji koja je svakim danom sve gora i gora. Istina je, i da je sada već nekadašnja direktorica Meliha Husedžinović otišla u penziju, a na njeno mjesto niko drugi nije došao˝, kazala je za Tuzlanski info portal Udovičić.

Teško stanje već nekoliko godina

Podsjećanja radi, Umjetnička galerija BiH koja je zasigurno jedan od stubova kulture naše zemlje susretala se sa nizom problema proteklih godina, a za koje na žalost skoro pa niko nije imao sluha. Svi uposlenici unazad tri godine prinuđeni su raditi u skoro nemogućim uslovima.  Akademska slikarka Mirsada Baljić, ne može se pomiriti sa činjenicom da se ovo dešava Umjetničkoj galeriji BiH. ˝Vi ste mi upravo rekli tu informaciju, i evo ostala sam bez teksta. Stvarno ne znam šta da kažem. Pada nam još jedan stub kulture i to se nikako ne može prihvatiti˝, kazala je za TIP Baljić.

Ustanova koja baštini najvrijednije likovne spomenike kulture

Prema riječima istaknute bosanskohercegovačke spisateljice Indire Kučuk Sorguč, izgleda da u BiH sve što ima nacionalni predznak, a pogotovu što dolazi iz kuće kulture proglašava se nepotrebnim i suvišnim. ˝Umjetnička galerija BiH je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija koja baštini najvrijednije likovne spomenike kulture u kojima se ogleda državotvornost i kvalitet estetskih vrijednosti u BiH. Osupnuta sam i preneražena činjenicom da u ovoj državi niko se od vlasti ne bavi ovim problemom i da ćemo ostati bez još jedne umjetničke institucije sa državnim pedznakom. Ja to vidim kao razgradnju države, jer ako uzmete nekome kulturu uzimate mu identitet, a uzimajući identitet stavljate ga u poziciju nemuštog promatrača˝, ističe Kučuk-Sorguč.

 

Informer.ba