Kultura Showbiz

Večeras međunarodna manifestacija Noć teatra

U bh. i evropskim pozorištima ove subote se obilježava međunarodni projekt Noć teatra, jedinstveni događaj posvećen scenskim i izvedbenim umjetnostima.

Noć teatra BiH 2011. okupila je 36 teatara i drugih institucija kulture iz 18 bosanskohercegovačkih gradova. Bit će izvedene 42 predstave i publika će imati priliku pogledati 21 prateći sadržaj. Posebno se izdvajaju dvije premijerne izvedbe – ‘Vraćam se na nakaste’ u režiji Vuje Stanivuka Studentskog pozorišta Banja Luka i ‘Ona stvar’ za koju režiju potpisuje Ajdin Tinjak, a rađena je u produkciji Amaterskog pozorišta Neretva iz Konjica.

Ovogodišnja Noć teatra specifična je po razmjeni gostovanja, tako će NP Republike Srpske gostovati sa predstavom Radnička hronika na Tuzlanskim pozorišnim danima, Mostarski teatar mladih će se predstaviti publici u Bugojnu sa predstavom U traganju za bojom kestena, NP Tuzla će izvesti svoju predstavu ‘Odmor za umorne jahače’ ili ‘Don Juanov osmijeh’ u susjednoj Hrvatskoj u Kazalištu Virovitica, ‘Prokletu avliju’ tuzlanskog Teatra kabare imat će priliku pogledati publika Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, a Lutkarski teatar Sale iz Tuzle izvest će predstavu ‘Drugari’ na sceni Doma kulture u Gračanici.

Ove godine svoje učešće je potvrdio i Muzej grada Zenice u kojem je u saradnji sa Muzejem književnosti i pozorište umjetnosti BiH i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica postavljena izložba „Miroslav Krleža na bosanskohercegovačkoj pozorišnoj sceni“.

U 2011. svoje učešće su pored Bosne i Hercegovine potvrdile Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Austrija, Slovenija i Slovačka. Bosansko narodno pozorište Zenica i ove je godine glavni partner i koordinator međunarodnog pozorišnog projekta Noć teatra (European Theatre Night) za Bosnu i Hercegovinu.

 

Federalna.ba/Informer.ba