Izdvojeno Kultura Showbiz

Večeras počinje 51. MESS

Najveći teatarski karavan u regiji, 51. festival MESS započet će večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo svečanom ceremonijom i predstavom “Sconcerto” u režiji Tonija Servilla iz Italije, a u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom.

Ovogodišnji festival ponovo je takmičarskog karaktera, a prvi put će imati i žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara. Festival će ugostiti 500 umjetnika iz 15 zemalja koji će se predstaviti kroz šest festivalskih programa i 32 predstave.

Pored šarolikog i kvalitetnog programa Festivala za sve generacije, i ove godine nas raduje što imamo i sadržaje programa MESS OFF. Art kino “Kriterion” ugostit će radionice, okrugle stolove teatarske kritike, predstave, koncerte, partyje i općenito će biti mjesto susreta teatarskih gostiju i mladih umjetnika i umjetnica, koji će kreirati festivalsku atmosferu u našem glavnom gradu“- kazao je izvršni producent Festivala MESS-a Nihad Kreševljaković.

U “Collegium artisticumu” bit će postavljena izložba o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji, dok će Alija Hafizović Haf sutra održati performans “Nevidljiva izložba” u znak solidarnosti s Umjetničkom galerijom BiH.

Festival će pratiti više od 100 akreditiranih novinara iz zemlje i regiona.

 “Pismo iz 1920.” u Zenici

Paralelno sa Sarajevom, MESS se održava i u Zenici. Prva predstava koja će biti izvedena večeras u BNP-u je “Pismo iz 1920.” reditelja Olivera Frljića. Djelom ovog rođenog Travničanina sa zagrebačkom adresom stanovanja 9. oktobra u Sarajevu teatarski festival će biti zatvoren. Predstava prvi put na pozorišnoj sceni govori o zločinima u proteklom ratu, ali i nesposobnosti aktuelnih političara da zemlju izvedu iz ćorsokaka.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Slaven Vidak, Saša Handžić i Enes Salković.

 

Avaz/Informer.ba