Lifestyle Showbiz Video

VIDEO 15+/ Ukrajinke u toplesu koje prkose papi i svjetskim moćnicima

Od kada su se prvi put pojavile u Kijevu prije tri godine, aktivistkinje ženskog pokreta “Femen”, poznate po protestima u toplesu, nisu prezale da u borbi za ženska prava svoje obline pokažu cijelom svijetu.

Njihova radikalna borba dostigla je vrhunac prije nekoliko dana, kada je Aleksandra Ševčenko obnažena prošetala ispred bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Obučena u provokativnu, prozirnu crnu bluzu, Aleksandra se pojavila nakon obraćanja Pape Benedikta vjernicima. I dok je većina okupljenih vukla svoju djecu u stranu prekrivajući im oči rukama, bilo je i prijatno iznenađenih pripadnika muške populacije koji su Aleksandrin gest pozdravili mahanjem.

U roku od samog nekoliko minuta pojavila se italijanska policija i privela Aleksandru i još dvije njene saradnice.

Ovo nije prvi put da se aktivistkinje “Femena” nađu na meti policije, budući da su tokom brojnih protetsa u toplesu privođene zbog “ometanja javnog reda”.

Prošle godine, 27.oktobra, uhapšeno je čak njih šestoro, kad su se polugole i sa provokativnim natpisima na plakatima, ispred Lenjinovog spomenika u Kijevu usprotivile rastućem uticaju Rusije na ukrajinsku politiku.

Toples-protesti uveliko su poznati širom Evrope, budući da aktivistkinje “Femena” postoje još od 2008. godine. Stub pokreta čine studentice između 18 i 20 godina, a jedna od najstarijih članica je upravo osnivačica Ana Hustol koja ima 28 godina.

Dvadesetosmogodišnja liderka Ana Hutsol tada je izjavila da tek “planiraju još protesta”, prenosi Blic.

”Mi smo mala armija od 300 studentkinja i želimo da skrenemo pažnju javnosti na prava ukrajinskih žena, ali i druge društvene probleme. Skidanje odjeće bio je način da skrenemo pažnju na naše stavove. Tijelo je sve što imamo, ne stidimo se toga’‘ – ispričala je Ana.

Ona je objasnila da pokret finansiraju brojni poslovni ljudi i lokalni preduzetnici koji ih podržavaju.

Organizacija je stekla svjetsku slavu zahvaljujući radikalnim toples protestima protiv seksizma, kao i drugih oblika nacionalnih i društvenih bolesti.

Ciljevi organizacije su “razvijanje liderstva, intelektualnih i moralnih kvaliteta mladih žena” kao i “da se izgradi bolji imidž Ukrajine, zemlje sa velikim mogućnostima za žene”.

Iz pokreta su najavili da će pokušati da se oprobaju kao politička stranka i nađu svoje mjesto u parlamentu. Muškarci u Ukrajini njihove akcije uglavnom ocjenjuju “besmislenim” i “neukusnim”, dok je većina žena impresionarana, a hiljade njih otvoreno im pruža podršku preko Facebooka i drugih društvenih mreža, prenosi Blic.

 

Informer.ba