Film Izdvojeno Showbiz Video

VIDEO/ Film ‘Belvedere’ Ahmeda Imamovića bh. kandidat za Oscara!

Sinoć je u sarajevskom Meeting Pointu održano prikazivanje filmova koji su se prijavili za kandidaturu za nagradu Oskar Američke Akademije, te je nakon toga upriličen sastanak komisije Udruženja filmskih radnika BiH koja je izglasala da bosanskohercegovački kandidat ove godine bude film ‘Belvedere’.

Inače, film ‘Belvedere’ premijerno je prikazan prošle jeseni u Sarajevu, nakon čega je bio uspješno prikazan u bosanskohercegovačkim kinima. Prikazan je na niz festivala među kojima je bio i ovogodišnji Sarajevo Film Festival kada je film prikazan u programu BH. Film Festivala koji organizira Udruženje filmskih radnika BiH.

Članovi komisije, koja je ranije potvrđena od strane Američke Akademije, bili su: Nedžad Begović, reditelj i predsjednik komisije; Zoran Galić, producent; Šemsudin Gegić, reditelj; Lejla Hodžić, kostimografkinja; Namik Kabil, scenarista i reditelj; Mustafa Mustafić, direktor fotografije; Danis Tanović, reditelj; Srđan Vuletić, reditelj; te Almir Đikoli, direktor fotografije.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. igranim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra 2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova. Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su: Comprex sa filmom ‘Belvedere’ Ahmeda Imamovića (prijavljen 1. septembra 2011.) i HEFT produkcija sa filmom ‘Ostavljeni’ Adisa Bakrača (prijavljen 8. septembra 2011.)

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 11 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film ‘Ničija zemlja’ Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film. Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film ‘Gori vatra’ Pjera Žalice; 2004. film ‘Kod amidže Idriza’ Pjera Žalice; 2005.’Sasvim lično’ Nedžada Begovića; 2006. ‘Grbavica’ Jasmile Žbanić; 2007. ‘Teško je biti fin’ Srđana Vuletića; 2008. film ‘Snijeg’ Aide Begić; 2009. ‘Čuvari noći’ Namika Kabila, te 2010. ‘Cirkus Columbia’ Danisa Tanovića, prenosi Depo.ba

Rok Američke Akademije za prijem dokumentacije i kopije filma je 1. oktobar 2011., a dokumentacije je već danas predata producentu film.

 

Informer.ba