Izdvojeno Muzika Showbiz Svijet Udarno Video

VIDEO/ Mick Jagger nagovorio Obamu da zapjeva ”Sweet Home Chicago”

Američki predsjednik Barack Obama popustio je pred upornim nagovaranjem Micka Jaggera i otpjevao refren poznate blues pjesme Sweet Home Chicago, klasika Roberta Johnsona. Dogodilo se to na završetku prigodnog koncerta u Bijeloj kući, organizirana u prigodi Black History Montha.

”Ne večeras!’‘, uzviknuo je Obama kada su ga pjevač Rolling Stonesa i gitaristi B.B. King i Buddy Guy pozvali da se popne na pozornicu postavljenu u Istočnoj sobi, svečanoj dvorani Bijele kuće, i da na kraju te posebne večeri zajedno s njima otpjeva refren te pjesme.

Obama, prvi afroamerički predsjednik Sjedinjenih Država, govorio je uoči koncerta o univerzalnosti bluesa koji nas podsjeća na to da smo proživjeli i teža vremena. Ponosan sam što ugošćujem ove umjetnike, ne samo kao njihov obožavatelj, već i kao predsjednik, jer nas njihova muzika uči da, kada se nađemo na raskrižju putova, ne bježimo od problema, već se suočavamo s njima i pjevamo o njima, dodao je predsjednik.

Koncert će biti prikazan na američkoj javnoj televiziji, a organiziran je u prigodi Black History Montha, mjeseca u kojemu se SAD sjeća doprinosa crnačke zajednice u izgradnji američke povijesti i kulture.

Obama je očito uživao u koncertu.

Kad si predsjednik ne možeš izlaziti navečer da bi prošetao i razbistrio glavu, ili se odvesti nekamo autom. To mi teško pada. Ali ima, evo, i večeri kad ti u kuću dođu B. B. King i Mick Jagger’‘, našalio se.

Rock grupa Rolling Stonesi ove godine slavi 50. godišnjicu osnivanja. U svojim početcima su se mahom nadahnjivali standardima američkog bluesa i tako pridonijeli da američka bjelačka mladež upozna crnačku kulturu u vrijeme kada je rasna segregacija još bila na snazi u državama starog juga. Agencije javljaju da je Jagger, koji je na koncertu nastupio u pratnji Jeffa Becka, bio u velikoj formi, rasplesan i čvrsta glasa.

Obami je duet s Jaggerom bio drugi izlet u muzičke vode u kratko vrijeme. U januaru je iznenadio javnost kada je na predizbornom skupu u njujorškom kazalištu Apollo uzeo mikrofon i zajedno s muzičarima zapjevao Al Greenovu pjesmu Let’s stay together, ali se nije popeo na pozornicu.

 

Informer.ba