Izdvojeno Kultura Showbiz Video

VIDEO/ Najljepša građevina svijeta je Tošina spomen-kuća

U sklopu ovogodišnjeg Svjetskog festivala arhitekture i uređenja interijera (WAF) u Barceloni, nagradu People’s Choice za najljepšu građevinu svijeta osvojila spomen-kuća Toše Proeskog u Kruševu.

Riječ je o prestižnoj nagradi People’s Choice, jednoj od brojnih koje se dodjeljuju u sklopu festivala, a u kojoj pobjednika biraju ljubitelji arhitekture i dizajna izvan struke. Drugim riječima, to je prva veća nagrada takve vrste gdje laici odlučuju o pobjedniku.

Tošina spomen-kuća dobila je 15.078 glasova, te je iza sebe, s dvostruko više glasova, ostavila meksički Muzej sjećanja i tolerancije i građevinu Atmosphere u Kolkati u Indiji.

Spomen-kuća Toše Proeskog, kao muzej sjećanja na veliku balkansku zvijezdu, otvorena je 25. aprila ove godine, a u njoj su smještene sve značajne stvari koje su pjevača pratile u životu, sa svim poznatim i nepoznatim detaljima iz njegova života, koji je prekinut na vrhuncu njegove muzičke karijere.

Gradnju centra finansirala je Vlada Republike Makedonije, a arhitektonsko rješenje potpisuju Dejan Sekuloski, Dejan Spasenovski i Ilija Božinoski.

Magazin.hr/Informer.ba