Izdvojeno Lifestyle Showbiz Video

VIDEO/ Pogledajte kako izgleda tamna strana modne industrije

Mnoge mlade djevojke sanjaju o karijeri modela te o luksuzu u kojem one uživaju, no većina njih nisu svjesne u kakav svijet se zaista upuštaju, te šta ih tačno čeka s druge strane vrata. Upravo to otkriva novi šokantni film ‘Djevojčice modeli’, Davida Redmona i Ashely Sabine, koji kroz vrlo provokativan dokumentarac pokazuju tamnu, rijetko viđenu stranu modne industrije.

Kada su njih dvoje odlučili pratiti skauticu i bivšeg modela Ashley Arbaugh koja im je sama ponudila da je prate i snimaju u njenoj potrazi za modelima u prostranstvima Sibira nisu imali pojma šta ih čeka. U ruralnom Sibiru, ruski i američki modni agenti u potrazi su za mladim djevojkama, kojima nude posao modela u Tokiu. Za siromašne i lijepe djevojke iz udaljenih sela, to je posao iz snova, a mnogima od njih upravo posao u inostranstvu znači mogućnost da svoju porodicu izvuku iz siromaštva.

Japansko tržište poznato je kao najzahtjevnije, konkurencija je velika, a kriteriji se mijenjaju iz minute u minutu. Ashley Arbaugh nekada je bila model u SAD-u. Sada je ona profesionalni agent koja je svakodnevno u potrazi za što mlađim modelima. Tako je u Sibiru pronašla 13-godišnju Nadyu, koja utjelovljuje određenu vrstu mladenačke nevinosti, koja je posebno tražena među modnim agentima u Japanu.

Poput hiljada drugih ruskih djevojaka, Nadya otputuje u Japan sa velikim očekivanjima i snovima, no kada stigne tamo suoči se s frustrirajućom stvarnošću, sukobima i nesigurnošću, te shvati da je to potpuno drugačiji svijet od onoga što je očekivala. Film ‘Djevojčice modeli’ osvojio je nagradu Marc’Aurelio za najbolji dokumentarni film festivala u Rimu 2011.

Jutarnji.hr/Informer.ba