Film Izdvojeno Showbiz Video

VIDEO/ Rade Šerbedžija: Mi mali narodi smo okupirani, izgubili smo Treći svjetski rat

Prilikom gostovanja u emisiji “Između dve vatre” na B92 poznati glumac Rade Šerbedžija se osim na redateljski prvenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u Hrvatskoj te ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Dok je povratkom SDP-a na vlast Rade zadovoljan jer i sam “pripada tom lijevom svjetonazoru i pogledu na svijet”, ulazak Hrvatske te ostalih zemalja regije u EU ga ne oduševljava.

“Mi kao mali narodi ne možemo drugačije. Naša sudbina je takva da nam se teško održati među velikima. Perspektiva, međutim, nije neka kad vidite kako veliki, narodi koji vode EU, diktiraju uvjete. Pa pogledajte kako se prodaje kod nas sva naša društvena imovina, banke, tvornice, zemlja, pa to se prodaje nizašto i koja je tu perspektiva? Perspektiva je jedna jedina. Zapravo, mi smo okupirani, izgubili smo Treći svjetski rat, i moramo pod tim uvjetima ući ili smo sami onda. A kako ćeš sam? S kim ćeš onda trgovati, od čega ćeš živjeti? Još ti je gore ako nisi unutra, tako da je sve to jedan veliki, velika noćna mora”, izjavio je Šerbedžija.

Govoreći o svojoj saradnji s Angelinom Jolie je kazao: “Film nije o tome da su Srbi loši momci. To je priča o jednom logoru kojeg drže Srbi i gdje su zatvorene muslimanke. Bilo je takvih i na drugoj strani”.

Rade je kazao i kako mu je Angelina obećala da će u Srbiju doći na premijeru filma, prenose Nezavisne.

Informer.ba