Izdvojeno Muzika Showbiz Video

VIDEO/ Raspao se legendarni R.E.M.

Legendarni američki bend R.E.M prestao je da postoji poslije 31 godine, saopštili su članovi u srijedu. Grupa iz Atensa u Georgiji obilježila je prethodne decenije, tokom kojih je objavila 15 albuma i obišla veći dio planete.

Bili su predvodnici talasa američkih alternativnih bendova koji su prešli u mainstream i stekli milionsku publiku na svim kontinentima.

Odlučili smo da prestanemo da radimo kao bend. Najdublje smo zahvalni svima koje je doticala naša muzika“, objavljeno je na zvaničnom sajtu grupe, koji je ubrzo po saopštenju nakratko bio nedostupan.

R.E.M su nastali u univerzitetskom gradu Atens u Georgiji 1980. godine, upoznavanjem pjevača Michaela Stipea i gitariste Petera Bucka. Njima su se ubrzo pridružili Mike Mills, koji će svirati bas, i bubnjar Bill Berry, čime je kompletirana postava koja se neće mijenjati 17 godina.

Tokom prvih šest godina oni su gradili kultni status među ljubiteljima alternativne muzike, ali je peti album Document (1987) predstavljao pravu prekretnicu, sa nekoliko izuzetno popularnih i komercijalno uspješnih hitova (The One I Love, It’s The End Of The World As We Know It). Na to su se naslonile fantastične kritike, pa im je Warner Bros ponudio ugovor. Već prvi album za veliku kuću Green (1988) bio je veliki uspjeh.

Najveći uspjeh R.E.M. su ostvarili u prvoj polovini 90-ih, kada su im za samo tri godine (1991-94) albumi Out Of Time, Automatic For The People i Monster, svi prodati u milionima primjeraka, donijeli slavu širom planete.

Problemi su počeli 1997. godine, kada je Bill Berry riješio da se povuče. Razlaz je bio miroljubiv, ali R.E.M. kao trio nikada nije dostigao visine do kojih je dolazio kao četvorka.

Bend je i dalje bio produktivan, objavio je još pet albuma i nastavio da zabavlja publiku na ogromnim turnejama širom svijeta.

Ispostaviće se da je posljednji, petnaesti album bio Colapse Into Now, objavljen marta ove godine.

 

B92/Informer.ba