Izdvojeno Muzika Showbiz

VIDEO/ Sanjanin u utrci za finsku pjesmu na Evroviziji

Edin Gradinčić, poznati sanski muzičar i profesor muzičkog vaspitanja u ovdašnjoj srednjoj školi, autor je pjesme koja je ušla u uži krug od 12 pjesama za izbor kompozicije koja će iduće godine predstavljati Finsku na izboru pjesme “Evrovizije”.

Gradinčić je napisao muziku za pjesmu “Burning”, koju izvodi finska rok grupa “Alhemy road”.

“Između 500 kandidiranih pjesama ušli smo u najuži izbor. U finalnom izboru naći će se 12 pjesama, koje će biti određene na osnovu broja glasova slušalaca, ali i ocjena stručnog žirija. Prema broju do sada ostvarenih glasova, pjesma ‘Burning’ se nalazi na desetom mjestu“, kaže Gradinčić. Dodaje da je saradnja s pomenutom finskom grupom ostvarena tako što je on nekoliko godina izbjeglištva proveo u Finskoj, gdje je sarađivao s nekolicinom tamošnjih muzičara.

“Pjesma je ‘kaver’ tipa i predstavlja omaž osamdesetim godinama. Može se nazvati mješavinom šlager pjesme i rok izražaja”, pojašnjava Gradinčić. Dodaje da je napisao muziku za još dvadesetak pjesama i većina njih će se naći na studijskom albumu ove grupe. Iza Gradinčića je dugogodišnja muzička karijera. Svojevremeno je svirao sa najpoznatijim muzičarima s ovih prostora, a danas svoje znanje prenosi na mlade naraštaje.

Nezavisne/Informer.ba