Film Izdvojeno Showbiz

VIDEO/ Slučaj ˝Žikina dinastija˝: RTL Televizija započela pravnu bitku

Hrvatska televizija RTL pozvala je članove Vijeća za elektronske medije da podnesu ostavku pošto su tu televiziju upozorili zbog neprevođenja srpskih filmova na hrvatski jezik.

RTL navodi da članovi Vijeća treba da podnesu ostavku zbog “nepridržavanja zakona, nestručnosti, pristrasnosti i donošenja štetnih, protivzakonitih odluka”.

Ova hrvatska televizija namjerava da preduzme “sve raspoložive pravne korake protiv Vijeća”, jer je to tijelo, kako navode, kontinuiranim neprofesionalnim postupanjem i pristrasnim odlukama, poput ove o “Žikinoj dinastiji”, unazad devet mjeseci tri puta donijelo slične veoma proizvoljne i diskriminišuće opomene protiv RTL-a. Zbog toga ovoj medijskoj kući prijeti mogućnost gubitka koncesije.

Od nadležnih tijela zatraženo je da predsjednik Vijeća Zdenko Ljevar bude razriješen dužnosti zbog ozbiljnih sumnji da su njegove funkcije u sukobu interesa.

RTL je prošlog petka dobila upozorenje Vijeća za elektronske medije da svi filmovi na srpskom jeziku moraju biti emitovani sa prevodom na hrvatski jezik, što je obrazloženo odredbama Zakona o elektronskim medijima.

Time su prekinuli dosadašnju pozitivnu praksu u hrvatskim medijima, prema kojoj se filmovi ili serije na srpskom jeziku nisu prevodili, navodi RTL.

 

Srna/Informer.ba