Izdvojeno Jet set Showbiz

Zana Marjanović: Kako nas je primio Obama

Sasvim skromno, Zana Marjanović izbjegava komentirati činjenicu koju su odmah u prvi plan istaknuli svi mediji prateći njen susret sa predsjednikom SAD Barackom Obamom. Ovoj mladoj umjetinci iz Sarajeva, članici “Kamernog teatra 55″ pošlo je za rukom da se susretne sa čelnikom najmoćnije države na svijetu, dok političari iz BiH mogu tek sanjati o sastanku o svojih “pet minuta” u Bijeloj kući.

 Govorili smo i onom što slijedi

”Osoba sam koja baš nema preveliki osjećaj za vrijeme, i to znaju svi koji me poznaju, ali vjerujem da smo gospodjica Angelina Jolie i ja na satanku s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući proveli bar 40 minuta’‘, kaže nam Zana u teleefonskom razgovoru iz Los Angelesa, neposredno uoči dodjele nagrada “Zlatni globus”, za najbolja filmska ostvarenja u 2011. Dodaje kako je to velika čast za nju, te da je razgovor bio više od protokola; razgovaralo se o konkretnim stvarima. Kaže da je predsjednik Obama pokazao veliki interes za film i tome kako ga publika prima.

Na pitanje kako je uopće došlo do susreta u Bijeloj kući, Zana kaže da se sve odvijalo filmskom brzinom:

”Prvo smo dobili poziv iz Muzeja holokausta u Washingtonu da tamo prikažemo naš film “U zemlji krvi i meda” (In the Land of Blood and Honey), što je savršeno mjesto za prikazivanje takvog ostvarenja kome je osnovna poruka da se ne zaboravi. I koji govori o tome kako u budućnosti treba primjeniti naučene lekcije da bi se spriječio genocid, nasilje nad ženama i uopče suludi rat koga mnogi nevini ljudi plaćaju svojim životima, kao što je to bilo kod nas u Bosni”, kaže Marjanović.

Prirodan put

”I nakon premijere na tom mjestu, u tom najvećem spomeniku stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu, čime je ova institucija pokazala svoj odnos prema ratu u BiH, shvatate taj neki logični put našeg filmskog ostvarenja, tu neku njegovu edukativnu ulogu, kaže Zana: “Bilo mi je jasno da nakon takvog jednog dogadjaja, dakle premijere u Muzeju holokausta – slijedi još nešto veliko. Kad sam čula da ćemo imati satstanak s predsjednikom Obamom, pomislila sam da je to nešto nevjerovatno, ali s druge strane put koji film prolazi – govorio mi je da je to logičan epilog dosada uradjenog”.

“To je u svakom slučaju prirodan put za jedan ovako ozbiljan, iskren i hrabri film, koji ima poruku da se ne smije zaboraviti ono što se dogodilo, a to nije važno samo za BiH, već I za cjeli svijet”, kaže naša sugovornica. Naglašava da je vrlo ponosna na sve što je dosad film ostvario: “Zadivljena sam i cjelokupnim angažmanom gospodjice Jolie koji se nastavlja, i sretna sam što tome mogu doprinijeti”.

Na pitanje, da li je na sastanku s predsjednikom Obamom bilo riječi o aktuelnim političkim prilikama u BiH, Marjanović priznaje da jeste, ali dodaje da je interes američkog predsjednika sezao upravo ka tome da čuje mišljenje drugačije od onoga kojeg plasiraju bh.političari.

Mi smo drugačiji

“Jas am glumica, dakle umjetnik i moje je viđenje naravno različito od onog političkog. To i jeste perspektiva koja je je zainteresirala predsjednika Obamu. A moj angažman će se sastojati u tome da skrenem pažnju na neke probleme u BiH i da se o tome recimo govori više, sada kad Bosna nije u vrhu svjetskog interesovanja. Ovaj put ćemo se fokusirati na važnost uspostave jedinstvenog obrazovnog sistema za svu djecu u BiH. Ovaj film je odličan povod za to”, kaže Marjanović. Sastanku u Bijeloj kući prisustvovala je i specijalna savjetnica predsjednika Obame za pitanja prevencije genocida – Samantha Power.

 

Erol Avdović webpublicapress.net/Informer.ba