Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Zašto je varanje partnerice opasno po zdravlje?

Muškarci koji varaju svoje partnerice, sudeći prema rezultatima novog istraživanja, sada se ne trebaju brinuti samo o tome hoće li ih partnerica otkriti, već i o svom zdravlju. Naime, naučnici su otkrili da su muškarci koji varaju skloniji srčanom udaru.

Studija, koju je objavila American Heart Association, čiji je prvotni cilj bio otkriti mogu li ljudi s bolestima srca sigurno uživati u seksu nakon liječenja, dala je sasvim neočekivane rezultate. Istraživanjem je otkriveno kako pacijenti u seksu mogu nastaviti uživati sedam dana nakon blažeg srčanog udara, a jedan drugi rezultat iznenadio je naučnike. Naime, pokazalo se kako su oženjeni muškarci koji varaju svoje partnerice izloženi povećanom riziku od iznenadne smrti tokom seksa, piše Daily Mail.

Naučnici sa Univerziteta Baylor College of Medicine u Hjustonu zaključuju kako je razlog tomu činjenica da oženjeni muškarci izvanbračne afere najčešće imaju s mlađim partnericama s kojima isprobavaju seks na različitim mjestima, što dodatno povećava stres.

Naučnici pod vodstvom profesora Glena Levinea obdukcijom gotovo šest hiljada slučajeva utvrdili su kako je iznenadna smrt u 0,6 posto slučajeva nastupila za vrijeme seksa. Iako je to mali udio u ukupnom broju, činjenica koja zabrinjava jest da je čak 93 posto muškaraca iznenadna smrt zadesila za vrijeme izvanbračnog seksa.

Studija objavljena u časopisu Circulation kaže kako bi doktori temu seksa trebali spomenuti svim pacijentima s bolestima srca. Malo njih to čini jer ili nemaju dovoljno podataka ili je ta tema još uvijek vrlo neugodna, kaže profesor Levine. Prema njegovim riječima, ova studija pruža nove smjernice. Utvrđeno je seks samo malo povećava šanse za srčani udar, a to vrijedi i za osobe sa i bez bolesti srca.

“Seksualna aktivnost je uzrok manje od jedan posto svih srčanih udara“, kaže profesor Levine. “Nastavak seksualne aktivnosti je siguran i predstavlja emocionalni dio procesa ozdravljenja, uz nekoliko upozorenja”, napominje kardiolog Dan Fintel sa Univerziteta Northwestern.

 

Tportal/Informer.ba