Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Zašto nas privlače pogrešne osobe?

Svijet je pun skrivenih afrodizijaka zbog kojih možete završiti u krevetu sa nekim ko nije za vas i kad se najmanje nadate, tvrde naučnici.

STRAH – Koliko ste puta završili u krevetu sa partnerom poslije komedije, a koliko puta poslije horora? Obratite pažnju. Emocije kao što su strah i bijes tjeraju srce da brže kuca, kao i aseksualno uzbuđenje. Mozak će zbog toga često pretpostaviti da vaše srce jače bije zbog strasti, iako se radi o strahu.

CRVENA BOJA – Prije nekoliko godina, jedna studija je pokazala da muškarce privlače žene u crvenom. Istu ženu ispitanici su ocijenili kao seksi samo u crvenoj odjevnoj kombinaciji. Zašto crvena tako utiče? Kod ženki majmuna genitalije postaju izrazito crvene kada ovuliraju što je direktan poziv za parenje.

UHO I DODIR – Razlog zbog koga ćete pristati na sastanak može biti i strana sa koje je osoba stajala kada vas je pitala da izađete. Naravno, nije sve tako jednostavno, da još poboljša šanse trebalo bi da vas dodirne po ruci. Mozak je zaista kompleksan organ. Ali, nakon decenija učenja, većina psihologa i neurologa smatra da lijeva strana mozga obrađuje informacije i verbalno je podešena za pozitivne emocije, dok se desna hemisfera koncentriše na neverbalne nadražaje i negativne emocije. Informacijama koje ulaze na lijevo uho upravlja desna strana mozga. Osim toga francuski naučnici su dokazali da žene češće da prihvataju ponudu stranca da zaplešu sa njim ako ih je blago dodirnu po ruci dok je govorio.

UKUS POLJUPCA – Postoji skup hromozoma koji se zove MHC i koji kontroliše dio imunog sistema. Kada ste u potrazi za partnerom MHC utiče da tražite nekoga sa drugačijim skupom ovih hromozoma jer je u tom slučaju garantovana zdrava trudnoća. MHC je prisutan u feromonima pljuvačke što znači da ako želite da otkrijete da li vam partner odgovara on mora biti u neposrednoj blizini da bi osjetili miris feromona. Poljubac rješava dilemu.

KONTRACEPTIVNE PILULE – Ako je djevojka pila kontraceptivne pilule od kad ste se upoznali moguće je da je cio vaš odnos zabluda. Kada je žena trudna, njeno tijelo odlučuje umjesto nje, a pilula koristi hormone da ubijedi tijelo žene da je već u drugom stanju, pa u muškarcima traži najboljeg kandidata za oca.

DATUM – Postoji vrijeme u mjesecu kada je svaka žena raspoložena za seks i djeluje privlačnije i raspoloženije za nježnosti. To je period ovulacije. Jedna studija je pokazala “da striptizete koje su u periodu ovulacije u prosjeku zarade duplo više od onih koje to isto veče imaju menstruaciju i trećinu više od žena koje nisu ni u jednom od ova dva perioda.

Smedia/Informer.ba