Lifestyle Showbiz

Zašto su muškarci glupi pored žena?

Muškarcima se često dešava da se potpuno spetljaju u prisustvu lijepih žena. Istraživači tvrde da postoji naučni osnov za tu pojavu.

Najnovije istraživanje holandskog Univerziteta Nijmegen pokazalo je da i samo pominjanje imena žene privremeno utiče na mozak muškarca.

Istraživači su sproveli serije kognitivnih testova na grupi od 90 mladih, heteroseksualnih muškaraca i žena. Uključili su i takozvani Stroop test koji se često koristi u neurospihološkim procjenama, kao i zadatak čitanja koji je od učesnika zahtjevao da naglas čitaju kratke riječi ispred web kamere.

U oba testa zabilježene su promjene kod muškaraca kada im je rečeno da ih žene posmatraju. S druge strane, ovakva informacija nije imala uticaja na žene.

Učesnici čak nisu morali ni da znaju kako žena izgleda da bi došlo do reakcije.

Ova studija potvrđuje otkrića iz istraživanja dr Karemansa iz 2009. koji je došao do zaključka da muškarci pate od privremene zatupljenosti prilikom kontakta sa ženama.

Naučnici nisu uspjeli da otkriju razlog zašto ženski mozak nema isti problem u prisustvu muškaraca.

Dok je ženama dovoljan dobar izgled da bi privukle pažnju, muškarac mora da pokaže i nešto više, pa ih najvjerovatnije frustrira činjenica da u tom trenutku treba da se predstave u najboljem svjetlu.

Ipak, naučnici napominju da su istraživanja rađena na mlađim osobama, što ostavlja nadu da sa godinama i zrelošću dolazi i sposobnost razmišljanja i ophođenja u prisustvu žena bez bojazni da ćete ispasti glupi.

 

Informer.ba