Izdvojeno Kultura Showbiz Udarno

Zatvoren Historijski muzej BiH

Uposlenici Historijskog muzeja donijeli su odluku o zatvaranju ove kulturne institucije. Kako je odlučeno na sastanku ova mjera je privremena, dok se ne steknu uvjeti za nastavak rada. U svakom slučaju vrata još jedne kulturne ustanove u BiH su zatvorena za posjetioce.

”Ako nam neko i da neke pare, nije samo problem u tome. Novac jeste osnovni, jer smo zadnju platu dobili u julu, ali je najveći problem neriješen pravni status“, rekla je direktorica Historijskog muzeja Muhiba Kaljanac.

Ona je upozorila da su vrijedni muzejski eksponati više nego ugroženi u hladnim prostorijama, nepogodnim za čuvanje historijske građe, prenose mediji.

“Depoi gdje nam stoje zbirke i građa nisu zagrijani, pojavljuje se vlaga. Svake zime, što traje već niz godina, prenosimo pojedine najosjetljivije i izuzetno vrijedne eksponate u prostorije na spratu koje su takođe hladne, ali u kojima ima manje vlage”, pojašnjava Kaljanac.

Ona inicijativu da federalna Vlada preuzme finansiranje nekih institucija kulture, među kojima su i Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH, vidi kao rješenje problema ukoliko to podrazumijeva osiguranje finansiranja tih institucija u ovoj godini.

“Pravni status je prioritet. Kada se to riješi, biće riješeno i finansiranje. U Historijski muzej BiH je već toliko stranih institucija i nevladinih organizacija došlo sa željom da ulože u renoviranje muzeja, ali problem nastaje kada se ne zna kome ovaj muzej pripada”, ističe Kaljanac.

Prema njenim riječima Historijski muzej BiH treba da bude institucija na nivou BiH, jer sve zemlje imaju svoj historijski muzej.

 

Federalna.ba/Informer.ba