Izdvojeno Kultura Showbiz

Završen Međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2012.”

Dodjelom nagrada u banjalučkom Dječijem pozorištu sinoć je završen peti po redu Međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2012”.

Glavna nagrada Grand Prix festivala dodijeljena je za animaciju “Rojenje”, autora Joni Manista iz Finske, nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz pripala je “Itsihitanantsu” Natalije Ris iz Rusije, a najbolji dječiji animirani film je ostvaranje “Div”, Luisa Da Mata Almeida i Hulija Vanzelara iz Španije.

Žiri u sastavu Marek Skrobecki iz Poljske, prošlogodišnji pobjednik festival, Aleksi Ino iz Francuske, Ana Marija Vidaković, animatorka iz Hrvatske, Žorž Švicgebel, poznati svjetski animator, i Predrag Bjelošević, profesor režije lutkarskog teatra iz Banje Luke, odlučivalo je i o drugim nagradama u još nekoliko kategorija.

Festival je zatvoren na Svjetski dan animiranog filma, koji je ustanovila ASIFA (Međunarodna asocijacija za animirani fim).

Inače, 28. oktobra 1892. godine prikazan je prvi animirani film.

Festival je osim u Banjoj Luci bio održan u Sarajevu, Bijelini, Tuzli, Trebinju, Mrkonjić Gradu i Bosanskoj Gradiški.

Prikazano je 287 filmova, a u takmičarskom dijelu ukupno 52 animacije, od kojih je pet bilo iz takmičarskog programa za djecu.

Specijalni gost festivala bio je Estonac Prit Parn koji je umjesto dobitnika Grand Prixa Jonija Manista preuzeo nagradu.

Iz naše zemlje na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom programu predstavio se film “Mi” Midhata Ajanovića.

Fena/Informer.ba