Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Ženama treba više partnera da bi bile seksualno zadovoljene

Naša kultura je duboko zaglibila u laž „žene ne vole seks”. Da bi ova teorija pila vodu, moramo da odbacimo skoro sve podatke, što i činimo – bezočno.

Jedno istraživanje sprovedeno među ženama pokazuje kako one imaju potrebu za više partnera da bi bile seksualno zadovoljene. Takođe, u istraživanju se govori o tome da se kod žena sa velikim libidom život obično do neke mjere “vrti” oko seksa.

I žene i muškarci sa visokim libidom imaju vrlo slične želje i način života. I jedni i drugi se bore sa kulturom koja ih na neki način uništava i ograničava. Ipak, ženski libido je uvijek zanimljivija tema od muškog.

U erotskoj knjizi iz 15. vijeka “Factiae” od Pođa Bračolinija nalazi se sljedeća anegdota: Kada je jednom neku ženu muškarac upitao zašto su uglavnom muškarci ti koji iniciraju seks umjesto da bude obrnuto, ona je odgovorila da je vrlo mudro da to muškarci čine jer su žene te koje su uvijek spremne za seks i da bi u suprotnom žene bile napadne a muškarcima neprijatno ukoliko ne bi bili spremni za akciju.

U 18. vijeku smatralo se da žena koja izražava želju za seksom pati od nekog poremećaja. Žene su često liječene od nimfomanije, stanja koje budi želju za seksom. Ovo se može uporediti sa drapetomanijom, bolešću koja podstiče robove da bježe iz ropstva. Možda zvuči kao neslana šala, ali u prošlosti je ovo bila tema ozbiljnog istraživanja. U oba slučaja autoritet određuje ljudima kako će živjeti a svaka želja za izbjegavanjem poštovanja pravila se proglašava mentalnom bolešću. Ženski libido se “ne stavlja u isti koš” sa ropstvom ali neka strukturalna analogija između ove dvije “bolesti” postoji.

Sada imamo dva odvratna stereotipa: sa jedne strane muškarce od kojih se očekuje da su konstantno “napaljene zvijeri” a sa druge žene koje ne žele seks toliko već umjesto toga žele materijalne stvari, maženje ili bebe. Oba stereotipa su pogrešna ali nevjerovatno rasprostranjena.

Postoji isuviše stvari koje ukazuju na to da žene lažu kada kažu da ne vole seks – ljubavni romani koji se prodaju brzinom svjetlosti, nevjerovatna popularnost žanrova yaoi manga i slash fiction… a još nam kažu i da žene ne vole porniće. Mislite da u ljubićima nema porno sadržaja? Pročitajte neki. Štaviše, to što žene navodno ne vole seks čini da se muškarci osjećaju odvrtnim, nedobrodošlim i odbojnim.

Ova groteskna interpretacija ženskog iskustva stvorila je, sa uobičajenom okrutnom dvoznačnošću rodnih stereotipa, užasan problem muškarcima. Jer i heteroseksualci i biseksualci žele seks sa ženama. Međutim, rečeno im je da žene ne žele seks. Tako da oni koji žele žene moraju da vjeruju da je njihova želja neprihvatljiva, jedva podnošljiva i, u neku ruku, odvratna.

Još jedna tema se pokreće iz pretpostavke da žene ne žele seks a muškarci su ti koji su uvijek raspoloženi za seks i ne mogu da se kontrolišu. Sigurno ste čuli ono: “Zašto se onda tako izazovno obukla kada zna kakvi smo mi muškarci. To je kao kada stavite meso ispred životinjskog kaveza. Nemojte izazivati ako znate šta će se desiti.” Ovo je ružan primjer iz dva razloga: prvo, zato što muškarce poistovjećuje sa životinjama i drugo, što žrtve silovanja same postaju krivci za zločin.

A šta je sa muškarcima žrtvama silovanja? Pa ista priča. Kako je mogao da odbije seks ako se zna da muškarci uvijek žele seks. Na kraju možda i sami sebe ubjeđuju da su to željeli i da to nije moglo biti silovanje, jer su oni zdravi normalni muškarci i nemoguće je da nisu željeli seks, zar ne?

Isto je i sa ženama koje se plaše da otvoreno pokažu želju za seksom, da priznaju da su one te rijetke ludače koje to stvarno žele, te rijetke kurve. Zato što nisu u stanju da traže ono što žele ili da priznaju koliko to žele, dođe se do istih stereotipa, istog lošeg ponašanja: žena koja je htjela da se zeza sa muškarcem ali je otišla predaleko pa sada ne zna da li je ispravno postupila jer ako je željela nešto, sigurno je željela i sve, zar ne? Ne postoji sredina kod djevica/kučka dihotomije.

Sve ovo može da dovode do loših i bolnih odluka. Žene će proglasiti sebe kurvama nakon što priznaju sebi da žele seks tako kako ga žele, a muškarci će se upustiti u seks samo da bi sebi dokazali da su “normalni” a ne zato što ga stvarno žele.

Način na koji danas razmišljamo o libidu u našoj kulturi je vrlo poremećen. Žene i muškarci često imaju pogrešno mišljenje o sebi jer misle da se ne uklapaju u “kalup” žene koja ne voli seks/napaljenog muškarca. Srećom, feminizam je na dobrom putu da pomogne ženama da prihvate svoju seksualnost na zdrav način ali moramo još mnogo da radimo na tome.

B92/Informer.ba