Izdvojeno Jet set Showbiz

Zerina Širbegović: Nije lako biti lijepa

Zerina Širbegović, aktuelna mis planete Zemlje BiH, trenutno se nalazi na Filipinima gdje će krajem ovog mjeseca biti održan izbor za Miss Earth. Pored predstavnice naše države u Manili je još 90 djevojaka iz cijelog svijeta, koje će 24. novembra pokušati da osvoje ovu prestižnu titulu.

Širbegovićeva kaže da su pripreme naporne, ali je svjesna i da je ovo prilika koja se ne dobija često.

Svaki dan imamo određeni program i jako je naporno, jer nemamo toliko vremena da spavamo, ali pored svega toga, sve smo jako uzbuđene jer je ovo prilika koja nam se pruža jednom u životu“, kazala je bh. predstavnica.

Pojašnjava da joj ni naporne pripreme nisu problem, jer su sve djevojke, ističe, ljubazne i dobro raspoložene, pa ni dobre zabave ne nedostaje.

Djevojke su jako lijepe i prijatne, tako da naše druženje ostaje za čitav život. Zasad nema napetosti, ali vjerujem da će je biti tokom zadnje sedmice“, navela je ona.

Do finalne večeri ostalo je nešto manje od dvije sedmice, a za to vrijeme Širbegovićeva će pokušati da na najbolji način predstavi kulturu, tradiciju, običaje, prirodne i turističke potencijale BiH.

Trenutno uživam u momentima koji se pružaju jednom u životu, dajem sve od sebe i ostaje nam još dvije sedmice da napravimo šta možemo“, rekla je ona.

Širbegovićeva je BiH opisala kao zemlju koju mnogi karakterišu kao malu, ali ne znaju da ona krije bogatu istoriju i veliku dušu.

 Ponosna sam što sam dio takve kulture. Osim ljubaznosti i iskrenosti, BiH je bogata šumom, prelijepim krajolicima, planinama, rijekama, jezerima i nudi za svakoga ponešto”, istakla je bh. predstavnica.

Zerina Širbegović je 21-godišnja studentkinja iz Srebrenika. Trenutno je student četvrte godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli, na Odsjeku za engleski jezik i književnost, a modelingom se bavi već četiri godine, za koji kaže da je njena velika strast.

Ranije je izjavila da je ono što ju je podstaklo da se prijavi na ovo takmičenje jedinstvenost, odnosno činjenica da se osim ljepote očekuje veliki trud i pokazivanje potencijala – od elokvencije, talenta do ljepote i modelinga.

Sama informacija da je ocjenjivanje trajalo skoro deset mjeseci dokazuje koliko se ovaj izbor razlikuje od svih ostalih“, kazala je svojevremeno Širbegovićeva.

Izbor za Miss Earth je jedan od tri najznačajnija izbora ljepote u svijetu. Djevojke koje se prijavljuju za ovo takmičenje moraju proći veoma stroge kriterije. Među njima su i ta da ne smiju biti mlađe od 18, a starije od 26 godina, da moraju biti neudate i bez djece, sa moralnom i finansijskom podrškom roditelja ili najbliže rodbine koja brine o njima, ne smiju biti kažnjavane ili u sudskom postupku. Takođe, neophodno je da djevojke dobro poznaju kulturu i istoriju države koju zastupaju, ali da poznaju i problematiku zaštitu okoline.

Održiva energija

Finalna noć takmičenja Miss Earth, čija će tema biti održiva energija, biće održana u Manili.

Vjerujem da se mnogo toga ima reći za našu državu što se tiče prirodnih resursa koji su iskoristivi za obnovljive izvore energije“, smatra bh. predstavnica Zerina Širbegović.

Nezavisne/Informer.ba