Film Izdvojeno Showbiz

Zlatni globus ide u Iran: “U zemlji krvi i meda” bez nagrade

Sinoć je po 69. put održana ceremonija dodjele prestižne filmske nagrade Zlatni globus. Dobitnik Zlatnog globusa u kategoriji za najbolji strani film je iranski film “A Separation”. U ovoj kategoriji bio je nominiran i prvijenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”, ratna ljubavna priča smještena u BiH, s glumcima mahom iz BiH i regije, koji je, nažalost, ostao bez nagrada.

U kategoriji za najbolju dramu nagrada je pripala filmu “The Descendants”. Najbolji glumac je George Clooney, za ulogu ostvarenu u ovom filmu. Najbolja glumica je Meryl Streep za ulogu u filmu “The Iron Lady”, u kome glumi Margaret Thatcher.

Nagradu za najbolju filmsku komediju/mjuzik osvojio je film Michela Hazanaviciusa“The Artist”, koji je imao i najviše nominacija – ukupno šest. Najbolji glumac u komediji/mjuziklu je Jean Dujardin, za ulogu ostvarenu upravo u ovom filmu.Michelle Williams osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji/mjuziklu, za ulogu u “My Week with Marilyn”. Octavia Spencer je najbolja sporedna glumica (“The Help”), a Christopher Plummer najbolji sporedni glumac (“Beginners”).

Najbolji animirani film je ostvarenje Stevena Spileberga “The Adventures of Tintin”.

Federalna.ba/Informer.ba