Film Izdvojeno Showbiz Udarno

Znam da reakcije na moj film nisu svugdje iste, ali Srbi su pametan narod i shvatiće pravu poruku filma

Holivudska glumica i novopečena rediteljica Angelina Jolie večeras je, zajedno sa ekipom filma ‘ U zemlji krvi i meda’, održala press konferenciju u sarajevskom hotelu Evropa na kojoj joj je društvo pravio i naš Oskarovac, reditelj Danis Tanović.

Konferenciji za novinare su prisustvovali i glavni glumci Zana Marjanović, Goran Kostić. Rade Šerbedžija, Vanesa Glođo, Feđa Štukan, Boris Ler, Ermin Sijamija i Alma Terzić. Glumica je na konferenciji izjavila da je svjesna podijeljenih reakcija koje u našoj zemlji izaziva njen rediteljski prvijenac, ali da smatra da su Srbi pametan narod i d aće prepoznati pravu poruku filma.

U Olimpijskoj dvorani Zetra večeras u 19.45 sati u prisustvu brojnih visokih zvanica iz političkog i javnog života, medija i građana bit će održana dugo očekivana gala premijera filma “U zemlji krvi i meda”

Apsolutno ne žalim što sam odabrala ovu temu za film. Odgovor regije mi pokazuje koliko je bitno da se ovakvi filmovi snimaju. Oni su sredstvo da se razgovara i ide dalje. Ovaj film je meni promijenio život i način na koji gledam ovu regiju”, kazala je danas u Sarajevu Angelina Jolie.

“Radila sam s nevjerovatnim glumcima, koji su bili jako predani. Za njih je bilo vrlo bolno da ponovo prolaze taj period rata. Zaljubljena sam u ovaj dio svijeta, jer sada znam ove ljude. A kada znate ljude, onda poznajete i njihovu zemlju”, istaknula je ona.

Jolie naglašava da ovo ostvarenje nije uradila jer je htjela postati rediteljka, već zbog toga što joj je bilo jako važno progovoriti o temi rata u BiH, koja ju je duboko dirala. Ističe da joj je najteže bilo uspostaviti ravnotežu u filmu, jer su svi glumci s različitih strana u sukobu.

“Trebali smo se pronaći, i pronaći tu čovječnost u ljudima, što je bilo jako teško u ovakvoj temi. Svaki dan kao čovjek učite više u životu i uvijek možete bolje, ali ja sam zadovoljna onim što smo uradili. Ovdje je važna poruka o blagovremenom djelovanju na dešavanja u svijetu, kao što je to danas Sirija. Ako ovaj film u nekoga upire prst, onda je to međunarodna zajednica”, potcrtala je Jolie.

Komentirajući novinarsko pitanje za optužbe da je film antisrpski, odlučno je negirala takve tvrdnje, naglašavajući da u filmu ništa nije antisrpsko.

Jolie ocjenjuje tužnim da se još uvijek postavljaju takva pitanja, naglašavajući da to samo pokazuje koliko su danas na ovom tlu podjele još uvijek prisutne. Također je negirala medijske napise da je govorila protiv Republike Srpske, potcrtavši da ne može vjerovati da novinari mogu stvoriti toliku laž.

Jolie navodi da je ovaj dio svijeta za temu filma odabrala jer je odrastanjem shvatila koliko malo zna o ovom dijelu istorije, te da je osjetila potrebu da svijet više sazna o tome.

“Teme filma su univerzalne – sukob, nasilje nad ženama i reagiranje društva na takve stvari. Ovo je vrlo duboko umjetnički dio svijeta i nadam se da ćemo potaknuti ljude da dođu ovdje i da daju podršku koju vi zaslužujete“, navela je Jolie.

Govoreći o scenama koje su joj bile najteže, glumica Zana Marjanović, koja je ostvarila ulogu Ajle u filmu, navodi da se to ne može reći ni za jednu, ali da ipak izdvaja scenu u filmu čija se radnja dešava prije rata.

“Tu sam doživjela moj individualni odnos prema periodu u kojem su i moji roditelji i ja bili sretni i zato je to velika nostalgija. Ajla je tu zaljubljena u momka s kojim ide da se nađe, ali još uvijek ne zna šta je čeka. Također, posebno mi je teška scena bila i ona snimana s Rade Šerbedžijom”, ističe Marjanović.

Rade Šerbedžija je potvrdio tvrdnju Zane Marjanović, naglašavajući da je ta scena bila najvažnija za njegov lik, koji se tu pokazuje kao ranjena osoba koja nosi traumu cijeli život, jer su članovi njegove porodice ubijeni u Drugom svjetskom ratu.

“On sada ubija neke ljude koji su bili i njegovi susjedi. On ih ne ubija sa zločinačkim nagonom, već u tome ima duboke patnje i mržnje također, ali u tome je i jadan. Teške su bile i scene s Goranom, mojim sinom u filmu, koje su bile jako emotivne i snažne”, kazao je Šerbedžija.

Dodao je također da se može razgovarati koliko umjetnost treba da pokriva političku situaciju u nekoj zemlji, naglašavajući da ipak u konačnici prava umjetnost nema odgovornost. Ona ne smije biti falsifikat, mora imati slobodu, smatra on.

Da se nijedna scena ne može dijeliti na lakše i teže smatra glumac Goran Kostić, koji je ostvario ulogu srpskog vojnika Danijela, naglašavajući da se svaka od njih treba raditi s istinskom željom i strašću.

Film “U zemlji krvi i meda” zabilježit će večeras gala premijeru u Olimpijskoj dvorani Zetra pred očekivanih 5.000 gledalaca. Projekciji će prisustvovati i Angelina Jolie u pratnji supruga Brada Pitta.

 

Fena/Informer.ba