Izdvojeno Košarka Sport

Aleksandar Petrović na čelu košarkaške reprezentacije BiH?

Tri mjeseca, daleko od radoznalih očiju i ušiju, traje potraga Košarkaškog saveza BiH za selektorom naše muške reprezentacije, čovjekom koji će u avgustu povesti naše igrače u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013. godine u Sloveniji, piše Dnevni avaz.

Ispipan je puls većine trenera od imena iz regiona. Neki su ljubazno otklonili ponudu, jer imaju drugačije planove. Drugi su iz kombinacija ispali zbog obaveza u klubovima, treći su, pak, imali finansijske prohtjeve koje naš Savez ne može ispuniti.

Spominjana su mnoga imena, između ostalih, od domaćih stručnjaka Željka Lukajića i Jasmina Repeše preko Nevena Spahije i Aleksandra Petrovića iz Hrvatske do Aleksandra Džikića iz Srbije i Oktaya Mahmutija iz Turske…

Prema onome što smo saznali, neki od spomenutih trenera i dalje su u kombinaciji, a utisak je da je na predstavnike KSBiH najbolji dojam ostavio Aleksandar Petrović.

Navodno je Petrović u kontaktima sa predstavnicima KSBiH pokazao najviše entuzijazma, finansijski aspekt gurnuo je u drugi plan i, što je ipak najbitnije, dokazano je ime u svijetu košarke.

Kao igrač u velikoj generaciji zagrebačke Cibone, koju je predvodio njegov brat Dražen, dva puta je bio prvak Evrope (1985., 1986.), dok s reprezentacijom Jugoslavije ima bronzane medalje s Olimpijskih igara, Evropskog i Svjetskog prvenstva između 1982. i 1987. godine.

Što je za ovu priču mnogo važnije, izgradio je i zavidnu trenersku karijeru, koja traje već dvije decenije. Posljednji je selektor s kojim je Hrvatska osvojila medalju (evropsko srebro 1995.).

Da je još u vrhunskoj trenerskoj formi, 53-godišnji Petrović dokazao je prošle sezone, kada je sa zagrebačkom Cedevitom nastupio na finalnom tuniru Eurokupa zbog čega je proglašen najboljim trenerom u drugom po snazi kontinentalnom takmičenju.

Trenutno je bez angažmana i veoma zagrijan za našu reprezentaciju, koju je bio voljan preuzeti još prije tri godine.

Proteklih godinu na klupi BiH sjedio je Sabit Hadžić, pod čijim je vodstvom reprezentacija nastupila u kvalifikacijama i završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji.

No, KSBiH je krajem septembra prošle godine raskinuo saradnju sa svim selektorima, naglasivši da će ubuduće sklapati ugovore na kraći period, od ciklusa do ciklusa.

Iz Upravnog odbora KSBiH ne žele zvanično komentirati situaciju u vezi s imenovanjem novog selektora.

Još traju konsultacije članova ovog tijela, koje bi se moglo sastati već u prvoj polovini januara i tom prilikom definirati imena kandidata, možda čak i odlučiti o tome ko će biti novi selektor BiH.

 

Informer.ba