Izdvojeno Nogomet Sport

Amar Osim: Said Husejinović (ne) bi imao mjesta na Grbavici

Travnik “neugodni”, barem na Piroti, za Želju je što ove sezone tiče, završena priča. Bilo je vruće “do bola”, završeno je 0-0. Na stranu avgustovska vrelina, ni Željini igrači nisu pokazali bogzna šta. Otprilike bi u te tri rečenice mogao stati stav Amara Osima, šefa struke Plavih o utakmci protiv uvijek neugodnih “varupa” i društva.

Niste najsretniji, no s obzirom da je Travnik u pitanju, možda je 0-0 i dobar rezultat?

– Ma, nije. Moraš dobiti takve utakmice. Bilo je tih detalja koji nam nisu išli u prilog, ali igrački smo kvalitetniji od njih i takve utakmice trebaš dobiti. Ali, eto – kazao je Osim u intervjuu za Avazov “Sport” i pojasnio:

– Kada ekipi poput Travnika napraviš višak igrača, onda to moraš zabiti. A, mi smo u nekoliko navrata napravili taj višak, ali nismo zabili. E, zato sam malo ljut.

U Travniku ste izveli skoro pa istu ekipu kao protiv Maribora. Falio je samo ozlijeđeni Zolotić, Jamak je igrao na negovoj poziciji (igrao je to u junorima), a Bekrić je bio taj koji je uskočio na upražnjeno mjesto. Može li to Jamak igrati?

-Ma, ne može. Mislim, može, ali nije to to. Ta pozicija zahthjeva puno obaveza, a u tim silnim obavezama izgubimo ga naprijed, gdje nam je potrebniji i korisniji. Može kada mora.

Navalna linija nije uspjela zabiti. Šaban Pehilj je igrao zadnjih 20 minuta. Kako bi ste ga ocijenili?

– Dobro, zaista. Čim je ušao odmah se našao u šansi, pa još jednom. Dobar je bio.

Ako prodate Eldina Adilovića do kraja prijelaznog roka, hoće li Pehilj i Ramić (koji nije putovao u Travnik) biti dovoljni kada je napad u pitanju? Hoće li eventualni odlazak Adilovića zahtjevati dovođenje novog napadača?

-Ne znam. Vidi, drugačije je kada uvedeš Pehilja 20 minuta, i to u situaciji “napravi ako šta možeš”, i kada bi ga recimo uveo od prve minuta u utakmici u kojoj nešto mora napraviti. Tu ga nisam vidio, u toj situaciji. Evo, stavim ga da igra od prve minute protiv Borca gdje, jel’, nešto moraš napraviti, jedna mu pređe preko noge, jednu zapuca na tribine, i eto belaja… Znate šta ga čeka sa tribina? Ne znamo kako bi on reagovao na takvu situaciju. Uglavnom, bez dileme da bi neke utakmice mogli komotno i s njima dvojicom igrati, ali samo neke…

Mogi smatraju da u veznoj liniji imate najviše alternativa, i da bi iz tog “ešalona” najbezbolnije prošla prodaja nekog od igrača do kraja prijelaznog roka?

– Kako? Evo, u Travniku mi je igralo sve što imam, skoro sve, Zeba, Jamak, Bekrić, Svraka.. pa ništa. Nije to baš tako. Vjerujte mi, nije to tako. Dobro, nekako izgleda da bi to bilo lakše zakrpiti, ali daleko od toga da imamo sada tu i viška za prodati.

Zadanju liniju niste mijenjali niti u jednoj od tri zvanične utakmice. Čolić, Bogičević, Kerla i Kvesić su počeli sve tri. Prošle su sezone Bogičević i Vasilić sasvim dobro funkcionirali? Vasilić je ispao zbog forme ili nečega drugog?

– Da se ne lažemo, Vasilić ima 32, a Kerla 25 godina. I to je jedan do razloga. Vasilić jeste pametniji malo, ali i mršaviji… Ne mislim da je sada Kerla uzrok grešaka Bogičevića protiv Maribora. Bogičević je griješio baš sam, nevezano za Kerlu da sad kažeš on ga uvalio. Nije. Jednostavno, Bogičević je malo pao. I to baš kada najviše treba – kaže Osim, pa pojašnjava:

-Situacija i protivnik. Nemaš s kim da ga probaš. Igraš ovu našu ligu devet mjeseci. Ligu u kojoj u većini slučajeva protivnik ne zaprijeti ozbiljno više od dva puta za 90 minuta. Nekad protiv ekipa koje uopšte ne napadaju. I onda dođeš preko noći na ekipu koja napada sa svih strana. Dva macana ti se uvale dva puta, kako ti se nisu uvalila godinu dana. I ti ne znaš gdje goniš.

Da se vratimo Premijer ligi BiH. Željo, Široki, Sarajevo, svi papirnati favoriti za titulu koje ste i vi prije starta “forsirali” kiksali su u prvom kolu, zapravo niko nije dobio…

– Jeste Borac. Nije baš među izrazitim favoritima, ali su oni tu negdje. I, Olimpic. Ni oni nisu dobili, a nisu uopšte bezazleni. Meni je to normalno. Jer, ovo je najviši rang, a ako igrate u najvišem rangu, ma kako da se zovete, znači znate i zasluženo ste tu. Niti za jednu ekipu ne mogu reći da ne zna. Ne znaju Sloboda i Kozara, i oni su zato ispali iz lige, to je moj rezon.

Banjalučki Borac stiže na Grbavicu. Razbili su Zvijezdu?

– Ma nisu, nije to baš tako lako kao što rezultat govori. Poklopilo im se mnogo toga. Naravno, ne omalovažavam ih. Puno su mijenjali. Vidim, sada je tu nekih četiri ili pet igrač iz prošle sezone. To ne može da se ne osjeti, ali Borac je Borac. Oni tu dođu uvijek da igraju i probaju dobiti, ne sumnjam da će s tom namjerom doći i ovaj put.

Sarajevo je jedino preživjelo u Evropi, no nakon utakmice na Koševu protiv Zete “čudno” su se ponašali. Dobili su 2-1, a bili su tužni kao da su već ispali? Biste li vi tugovali da ste na njihovom mjestu?

– Nikako, 2-1 je dobar rezultat.  To je pobjeda čovječe. Mislim da su svjesni da nisu igrali protiv silnog protivnika. Vodili su i 2-0 “iz ništa”, i vjerovatno su svjesni šta su mogli napraviti da su odigrali “nešto”. Taj gol Crnogaraca jeste veliki, ali daleko od toga da trebaju biti tužni. Ja mislim da mogu proći.

Vaše mišljenje o Zeti, kako vam se čine nakon što ste ih gledali tih 90 minuta? Imaju li slabih strana koje Sarajevo može iskoristiti?

– Sve je to u pet deka. Sarajevo dole mora zabiti gol ako hoće da prođe, jer ubijeđen sam da će ga Zeta zabiti. Nisam baš siguran da će Zeta igrati kao što su na Koševu, bit će to puno otvorenije, a tim će i Sarajevu biti, uslovno rečeno, puno lakše do njihovog gola. Mogu, mogu proći, ako budu umjeli. Malo sreće, malo znanja, i to je to.

Za Saida Husejinovića su mnogi nakon Levskog ustvrdili da je “isti Pape”, „liči na Papeta“… Da nisu malo pretjerali?

– Ma nisu, ima tu nešto. Hej, gledam ga, a dobro se sjećam Papeta, majke mi ima nešto. Ima tu neku opasnu “mandžu”. Čovječe, povuče je dobro, zna proći, ima neki za…. cug. Dobro je je što će takav igrač igrati u našoj ligi, čuo sam da je produžio ugovor. Dobar, dobar.

Bi li Husejinović imao mjesta u ekipi koju Vi vodite s klupe?

-Eh, sad. Ne možeš reći da ne bi, ali ne znam bi li nama odgovarao, mi igramo puno drugačije. Čini mi se da je gore cijela ekipa podređna njemu. Moraš ga čekati. Ne znam bi li ga mi mogli čekati, ako me razumijete šta hoću reći. Morali bi mijeniti cijeli sistem igre i prilagoditi ga njemu, jer je on igrač kojem moraš prilagoditi ekipu.

Safet Sušić objavio je nedavno spiska igrača za prijateljsku utakmicu protiv Velsa. Silom prilika morao je dosta toga mijenjati. Nema Rahimića, koji i kada je na tribinama u Moskvi kod nas je da ne kažemo ključni igrači, onaj kojeg je vrlo teško nadoknaditi. Nema Papca, pa Medunjanina, pa Ibričića. Je li to previše?

– Jeste. Sve i da su oni tu, opet ne možeš reći da smo velesila. Mislim da Sušiću nije nimalo lako, niti će mu biti lako. Pritisak je i dalje tu, a novih problema koliko hoćeš.

Jesmo li još uvijek “favoriti” za put u Brazil pored Slovačke, Grčke… sada, u situacija kakva jeste, jeste li optimista ili pesimista kada je reprezentacija i kvalifikacije za SP u pitanju?

– Ma kakvi favoriti, nikada nismo ni bili. Na osnovu čega? Po meni, mi ako budemo “tu negdje ublizu”, pa uz nešto, nekakvu sreću, iznenadimo, dobro je. Nekako da se provučemo do Brazila. To je moje realno mišljenje. Najlakše je reći, jeste mi smo najbolji. Stvoriti nekakvu lažnu sliku, nekakvu lažnu euforiju. I onda, kada te lupi po glavi, to puno boli…

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba