Nogomet Sport

Ambiciozan plan NSBiH do kraja godine

Na redovnoj sjednici Generalne skupštine  Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, održanoj danas na Ilidži, između ostalih tačaka dnevnog reda usvojen je ambiciozan plan o radu za 2016. godinu.

Prezentirajući plan rada, generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kazao je da u ovoj godini A-reprezentaciju očekuje početak kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, učešće kadetske U-17 reprezentacije na evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu, start novog formata elitnog takmičenja – Lige 12, zatim useljenje Saveza u novu poslovnu zgradu te usaglašavanje statuta saveza na svim nivoima. Godina će biti završena Izbornom skupštinom, planiranom krajem decembra.

Sjednici Skupštine, pored delegata, prisustvovali su predstavnik UEFA-e Thierry Favre, članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivan Osim i Sead Kajtaz, selektor Mehmed Baždarević, predstavnici entitetskih saveza, Olimpijskog komiteta BiH, Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i relevantnih organa i tijela NSBiH.

Predsjednik NSBiH Elvedin Begić u uvodnom govoru predstavio je najvažnije aktivnosti Saveza u proteklom periodu, dok je Favre u svom obraćanju kazao da UEFA i dalje  prati rad NSBiH, te da ga zabrinjava činjenica da postoji uplitanje politike u nogomet.

– Politika ne bi trebalo da ima ništa sa nogometom i ovom prilikom naglašavam da će UEFA i dalje pružati podršku rukovodstvu NSBiH, te podržavati sve nove projekte. Jedan od tih je i nova administrativna zgrada čije otvaranje je planirano do kraja ove godine – kazao je Favre.

On je prezentirao i UEFA projekat koji između ostalog obuhvata i razvoj omladinskog nogometa, čiji je osnovni cilj da se kroz rad s mladim igračima stvori baza za izbor profesionalnih nogometaša. UEFA je odlučila da rukovodilac ovog projekta bude prvi potpredsjednik NSBiH Darko Ljubojević.

Prezentirajući Izvještaj o radu NSBiH Jasmin Baković je kazao da je tokom 2015. NSBiH realizovao brojne aktivnosti te implementirao značajan broj projekata u skladu s važećim zakonima BiH, propisima NSBiH, kao i propisima i standardima FIFA i UEFA.

– Nije ostvaren cilj –  plasman “A“ reprezentacije na evropsko prvenstvo u Francuskoj, zbog čega se ne može konstatovati da je izvještajna godina bila u potpunosti uspješna. Ipak, evidentan je napredak ostalih selekcija a posebno “U-17” koja je ostvarila istorijski uspjeh plasmanom na EP 2016./17., čime je ova reprezentacija već ispunila plan za 2016. godinu – kazao je Baković.

U finansijskom izvještaju za 2015. godinu, delegati Skupštine su ocijenili rad i način na koji su pripremljeni izvještaji transparentnim, profesionalno pripremljenim.

Delegati su jednoglasno usvojili Plan rada NSBiH za 2016. godinu, Finansijski plan, te Odluku o imenovanju Izborne komisije NSBiH za provođenje izbora u 2016. kao i odluku o formiranju jedinstvene ženske lige U17.

 

Fena/Informer.ba