Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Amel Mekić evropski prvak u judu

Bosanskohercegovački judista Amel Mekić osvojio je zlatnu medalja na Evropskom prvenstvu u Istanbulu.

Tridesetogodišnji član sarajevskog Judo kluba City Centar ostvario je jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta, ubjedljivim pobjedama u svih pet mečeva u kategoriji do 100 kg.

U eliminacijama je Mekić rezultatima 10:0 savladao Rumuna Daniela Brata, Holanđanina Henka Grola i Izraelaca Ariela Zeevija, dok je u polufinalu bio bolji od Latvijca Jevgenijsa Borodavka. U meču za titulu evropskog prvaka Mekić je savladao Levanam Zhorzholianija iz Gruzije.

Amel Mekić je rođen u Sarajevu 1981. godine, a judom se počeo baviti 1994. godine. Pod vodstvom trenera Branislava Crnogorca, Mekić je u bogatoj karijeri osvojio tri peta mjesta na Svjetskim prvenstvima (Munchen 2001., Osaka 2003. i Rio de Janeiru 2005.), dok je na Evropskom prvenstvu u Rotterdamu 2005. zauzeo sedmo mjesto.
Iste godine bio je pobjednik Svjetskog kupa u Bukureštu, dok je 2004. godine dva puta bio drugi u Roterdamu i Rimu.

Na Univerzijadi u Koreji 2003. godine osvojio je treće mjesto, kao i na Mediteranskim igrama u Alemeriji.

Ovim uspjehom Mekić je ostvario normu za nastup na olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, što će mu biti treće učešće na Olimpijskim igrama, poslije nastupa u Atini i Pekingu.

Više puta proglašavan je najboljim sportistom BiH.

Mekić je trenutno zaposlen kao asistent na fakultetu Sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, na kojem magistrirao 2009. godine.