Ostali sportovi Sport

Amel Mekić prvo ime EP-a u Istanbulu

Bosanskohercegovački reprezentativac u judou Amel Mekić prije dva dana u Istanbulu osvojio je titulu evropskog prvaka.

Tridesetogodišnji član sarajevskog Judo kluba City Centar tako je ostvario jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta.

Na današnjoj pres konferenciji, selektor bh. reprezentacije i Mekićev klupski trener – Branislav Crnogorac je naglasio,  da je bh. reprezentativac zasigurno bio prvo ime ovog takmičenja i da je prvenstvo proteklo u znaku svih njegovih kolosalnih pobjeda.

“Koliko je vrijedan i značajan ovaj rezultat kazuje i podatak da na prostoru bivše države judo egzistira 60 godina, a da je za to vrijeme ovo tek druga titula evropskog prvaka za sportiste s ovih prostora. Ovo je jedan kolosalan rezultat u najjačoj i najzanimljivijoj kategoriji do 100 kg, svi skupa smo ponosni da imamo evrpskog prvaka“,  kazao je Crnogorac.

On je dodao, da je titula došla nakon 12 godina mukotrpnog rada, a da je ovog puta presudan bio njegov “mentalni trening” i adekvatna taktika.

“Svih ovih godina pokušavamo da napravimo ovakav rezultat, mnogo puta bili smo blizu, međutim uvijek se nešto ispriječilo ili nekorektno suđenje ili povrede, nedostatak sportske sreće… Mekić je na ovakvim takmičenjima često znao da izgubi meč za medalje u zadnjim sekundama. Ovog puta u Istanbulu naprosto nam se sve poklopilo. Mekić je tehnički i taktički nadvisio sve svoje protivnike“, naglasio je Crnogorac.

U bogatoj karijeri Mekić je četiri puta bio peti na svijetu, sedmi u Evropi, osvajač je medalja s Univerzijade i Mediteranskih igara, vlasnik je deset odličja sa svjetskih kupova, pet puta je pobijedio na evropskim kupovima, ali zlato u Istanbulu je kruna njegove karijere.

Novi evropski prvak do titule je došao nakon pet teških borbi.

“I ovog puta imao sam izuzetno težak žrijeb. U 1. kolu protivnik mi je bio Rumun Daniel Brat, zatim Holanđanin Henk Grol, olimpijski i svjetskim viceprvak, osvajač brojnih evropskih medalja, pa iskusni Izraelac Ariel Zevi, također višestruki evropski i svjetski prvak. Ali, to je jednostavno bio moj dan, bio sam nepobjediv, maksimalno skoncentrisan, izuzetno spreman, znao sam da mogu da sprovedem kompletnu taktiku, koju sam dogovorio s trenerom”, kazao je Mekić.

Ovom titulom Mekić je došao na korak do ostvarenja olimpijske norme za London 2012.

“U ovom trenutku ispunio sam više od 50 posto olimpijske norme. Smatram da neće biti problema oko mog nastupa u Londonu. Pitanje je samo s kojom ću strategijom nastupiti u kvalifikacijama i kako što spremnije dočekati OI. Najvažnije je da me posluži zdrvalje, nakon brojnih povreda i dvije opracije lijevog koljena, koje su me spriječile da ostvarim i bolje rezultate u karijeri. Nadam se da ću izdržati još godinu, dvije u vrhu, a zatim okončati karijeru”, kazao je Mekić.

Normu za OI Mekić će morati potvrđivati na Grand Slam turnirima, svjetskim kupovima, kao i nizu kvalifikacijskih takmičenja.

Od ostalih bh. predstavnika na EP u Istanbulu zapažen nastup ostvario je Mitar Mrdić, koji je osvojio deveto mjesto, nakon što je u 2. kolu kategrije do 73 kg zaustavljen od evropskog prvaka – Portugalca Joaoa Pina, dok je naš treći takmičar Dražen Subotić eliminiran u 1. kolu od predstavnika Slovenije.

U poretku 45 zamalja učesnica EP BiH je s Mekićevim zlatom rangirana na 10. mjestu.

 

(Fena/Informer.ba)