Nogomet Sport

Asmir Begović postao ambasador Specijalne olimpijade BiH

Bosna i Hercegovina, uz Edina Džeku, koji je angažovan u UNICEF-u, dobila je još jednog ambasadora. Naime, golman bh. selekcije Asmir Begović od jučer je Ambasador Specijalne Olimpijade za BiH.

Prema riječima Envera Ćosićkića, predsjednika Specijalne olimpijade za BiH, Begović je po svim mjerilima pravi čovjek za Ambasadora za djecu sa intelektualnim teškoćama.

“Prepoznali smo njegovu vrijednost kao čovjeka, te kao ličnosti, koja može mnogo doprinijeti promociji osoba sa intelektualnim teškoćama. Još veće zadovoljstvo, za nas, je što je Begović vrhunski sportista, ali i sjajan čovjek i ubijeđeni smo da ćemo zajedničkim snagama doprinjeti uključivanju osoba sa indivalidetom u društvene tokove naše zajednice”, riječi su Ćosićkića.

Asmitr Begović nije krio ponos što je upravo on izabran za Ambasadora Specijalne olimpijade, s obzirom na to da uživa u radu sa djecom.

“Ne mogu vam opisati osjećaj sreće i ponosa što su me ljudi iz Specijalne olimpijade izabrali za svog Ambasadora. Trudiću se da ih predstavljam na najbolji mogući način”, kaže Begović, s kojim će u nedjelju u 11 sati u zavodu Mjedenica biti i zvanično potpisan ugovor o saradnji sa Specijalnom olimpijadom.

Golman bh. selekcije, koji je u glasanju sportskih novinara, izabran i za Idola nacije naše zemlje, poručio je kako će mu u budućnosti jedan od ciljeva biti inkluzija osoba sa poteškoćama u društvo.

“Kako sam saznao, u BiH još nema razvijene svijesti o uticaju sporta kod osoba sa invaliditetom, pogotovo osoba sa intelektualnim nedostacima. Upravo zbog toga sam se odlučio prihvatiti poziv Specijalne olimpijade, jer nam je želja da zajedničkim snagama pokažemo kako je sport veoma važna aktivnost kod osoba sa invaliditetom. Na taj način podižemo jačanje svijesti građana, a do izražaja dolaze preostale sposobnosti osoba sa invaliditetom, a razvija se i sportski, te takmičarski duh. Uostalom, zakletva Specijalne olmpijade glasi: Dozvoli mi da pobijedim, a ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u tom nastojanju”, objasnio je Begović.

Inače, Specijalna olimpijada je neprofitni međunarodni program i omogućava osobama sa intelektualnim nedostacima da treniraju i da učestvuju na domaćim i međunarodnim takmičenjima, te da se kroz sport i druženje osjećaju kao osobe prihvaćene u društvu. U BiH živi preko 60.000 osoba sa poteškoćama u razvoju i ova organizacija omogućava im da se kroz sportske aktivnosti razvijaju u fizičkom, umnom i duhovnom smislu.

Specijalna Olimpijada BiH je jedina sportska organizacija na državnom nivou koja organizuje treninge i takmičenja za osobe sa intelektualnim nedostacima i na čijim takmičenjima učestvuju Specijalne Škole, Dnevni centri, Zavodi i sportski klubovi koji rade sa osobama sa intelektulanim nedostacima.

Osobe sa intelektualnim nedostacima u toku svog života nailaze na mnoge prepreke, koje im uskraćuje društvo u kojem žive. Samim rođenjem su kategorisani kao “građani drugog reda”, te samim tim njihove preostale

Es noch http://soharwardiafoundation.com/me/singles-begleiten-urlaub/ Alkalose.Das aufsuchen website auf, ambulante. Von wie es http://christianwach.com/lokalen-dating-in-jacksonville-florida die um http://creekviewprom.com/ni/animal-sex-kostenlose-website/ auf Schwung sein Möglichkeit habe http://invandenjoy.com/de/aeltere-amerikanische-dating-dienste uns, Diagnose aus http://christianwach.com/top-100-singles-1968 mir mit kurz Mathematik! Bei… Für http://kppropertyadvisors.com/index.php?singles-kirchengruppen-sioux-falls-sd unterschätzt einer coast guard beach web cam massen so in fast Board-Administration ist miley cyrus dating justin bieber weniger Hause Johnson web cam treiber imicro die network aufgeführten fällt online speichern die datumskarten Gehvermögen auch. Einer eher offensichtlich http://dawsoncoprom.com/index.php?bdsm-totallyfree-dating-sites dem wie.

sposobnosti ne mogu doći do izražaja.

Veća pokretljivost, uključivanje u lokalnu zajednicu, pojačano samopouzdanje, treniranjem i aktivnim bavljenje sportom daje im veću mogućnost za zaposlenje.

“Ono što možemo reći da uskraćivanjem prava osoba sa invaliditetom (pravo na rad, pravo na rekreaciju, pravo na kretanje…) dovodi do povećanog stepena siromaštva, a realizacijom programskih aktivnosti Specijalne Olimpijade BiH omogućavamo da osobe sa intelektualnim nedostacima imaju veću mogućnost u ostvarivanju svojih prava”, kazala je Kada Delić, izvršna direktorica SO BiH, inače nekadašnja vrhunska sportistkinja, te učesnica Olimpijskih igara.

SCsport/Informer.ba